Skip to content
Justitie

Procurorii cer pedepse maxime în dosarul Colectiv: Tragedia se poate repeta oricând

PS News.ro

Update 16.30

Procurorii DNA și ai Parchetului General au cerut pedepse maxime pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcționari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehniști și reprezentații unei firme de artificii, judecați în dosarul „Colectiv”. Curtea de Apel București a început vineri dezbaterile finale din dosarul „Colectiv”, context în care procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximum prevăzut de lege” și cu executare în cazul celor acuzați în acest caz, scrie Agerpres.

Procurorul Parchetului General a declarat în fața judecătorilor că și după tragedia din Colectiv mulți agenți refuză să își ia autorizații pentru incendiu, doar afișează pe geam că nu au, dar anunțul nu îi exonerează de răspundere penală. „Riscurile sunt și mai mari. (…) Pot avea impresia că nu răspund penal pentru că victimele își asuma sa ardă de vii când intra într-o locație fără aviz. (…) Chiar dacă societate e marcată de tragedia din Colectiv, aceasta se poate întâmpla din nou oricând”, a spus anchetatorul.

Curtea de Apel Bucureşti începe, vineri, dezbaterile finale din dosarul “Colectiv”. Un incendiu care a mistuit un club bucureștean, în octombrie 2015, a scos la iveală o încrengătură a corupției din România. 65 de tineri au murit în urma dezastrului.

Magistraţii au stabilit ca ultimele termene din dosar să fie programate azi și în primele două zile de săptmâna viitoare (luni şi marţi).

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe primarul Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Edilul a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani, scrie europafm.ro.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *