Skip to content
Politică

Încep negocierile pentru locuri eligibile la parlamentare. Cine sunt liberalii care ar urma să fie lăsați pe dinafară

Inquam Photos / Octav Ganea

În Partidul Național Liberal (PNL) au început deja, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, negocierile pentru un loc eligibil la alegerile parlamentare. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că filialele PNL au termen ca până pe 10 octombrie să termine cu stabilirea şi validarea listelor pentru parlamentare, pentru ca cel târziu pe 15 octombrie să aibă loc aprobarea lor la nivel naţional.

Astfel, fiecare filială judeţeană îşi va decide lista de candidaţi, urmând ca aleşii în funcţie să aibă prioritate, în condiţiile în care nu au probleme de integritate. În spatele ușilor închise se discută faptul că unul dintre cei mai vechi parlamentari ai PNL ar urma să fie lăsat pe dinafară. Este vorba despre Mihai Voicu, liberal cu patru mandate în Parlament, achitat într-un dosar în care fusese condamnat în primă instanţă, în 2019, pentru fapte de corupţie. Amintim că în iunie anul trecut, Mihai Voicu fusese condamnat de Înalta Curte la trei ani de închisoare cu suspendare, politicianul fiind acuzat de DNA că, în calitate de preşedinte al unei organizaţii judeţene de partid şi vicepreşedinte al aceleiaşi formaţiuni politice la nivel naţional, beneficiind de ajutorul lui Dan-Lucian-Ştefan Mogoş (secretar general), şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea determinate de funcţiile deţinute, pentru a impune membrilor Biroului permanent teritorial criterii nestatutare, în sensul că membrii de partid, pentru a putea candida de pe un loc eligibil, să sprijine financiar campania electorală prin plata unor contribuţii individuale.

Și deputatul Adriana Săftoiu ar urma să fie lăsată pe dinafară, după criticile pe care aceasta le-a avut în repetate rânduri la adresa actualei conduceri a partidului. Săftoiu a criticat public strategia și deciziile liberalilor după preluarea guvernării, susținând că îi este rușine de faptul că partidul își anulează deciziile și votează împotriva propriilor convingeri.

Îmi este rușine. Ne anulăm decizii (în campanie, am declarat că ușile sunt ferecate pentru membri PSD, dar, după campanie, au devenit membri PNL), votăm împotriva propriilor convingeri (vezi alocația pentru copii), ne pregătim să sesizam la CCR legile noastre (reducerea TVA de la 19% la 16%, la produse alimentare de la 8 la 5) spunând „Hei, noi, PNL în opoziție am făcut legi neconstituționale”, acceptăm ca miniștri respinși de comisiile parlamentare (într-o țară în care se spune că Parlamentul reprezintă voința poporului și nu Guvernul) să rămână miniștri, creând un precedent periculos, acceptăm asumarea pe buget, un precedent și mai periculos, votăm incriminarea „drogurilor” intr-un mod total aberant… e cel mai mare haos parlamentar pe care l-am văzut si asta pentru că nu mai gândim, ci ne supunem. Îmi doresc din toată inima să fie sfârșitul unui asemenea mod de a face politică. Să te supui doar ca sa îți mai asiguri un loc pe liste?! Vai de așa viitor”, spunea recent Adriana Săftoiu.

Semne de întrebare sunt și în cazul lui Cezar Preda. Conducerea PNL e indecisă dacă să-i ofere sau nu un loc eligibil pe lista pentru parlamentare, după ce acesta a devenit în ultimele zile vocea distinctă a partidului condus de Ludovic Orban. Preda nu se aliniază liniei de partid și transmite public că nicio acțiune a guvernului liberal nu a dus la vreun rezultat.

De cealaltă parte, pe lista PNL pentru parlamentare se vor regăsi anul acesta numele unor traseiști racolați în ultimele luni. Este vorba despre Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu și Toma Petcu, cei care, potrivit surselor, ar urma să ocupe locuri eligibile pe listele PNL pentru parlamentare.

Premierul Ludovic Orban anunţa, săptămâna trecută, că ”data alegerilor parlamentare nu poate fi decât 6 decembrie”. ”Guvernul este obligat, atât de Constituţie, cât şi de legea alegerilor parlamentare, să ia această decizie”, afirmat premierul.

Orban explica faptul că data alegerilor partamentare trebuie anunţată cu 90 de zile înainte, mandatele parlamentarilor expirând în 21 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *