Skip to content
Politică

Încep pregătirile pentru alegerile locale. Judecătorii care vor face parte din BEC, desemnați vineri

Înalta Curte de Casație și Justiție va desemna, vineri, în ședință publică și prin tragere la sorți judecătorii care vor face parte din Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea autorităților administrației publice locale din data de 5 iunie 2016. Potrivit unui comunicat al ÎCCJ, ședința va avea loc la sediul Înaltei Curți.

În temeiul art. 38 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, Biroul Electoral Central este alcătuit din șapte judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, președintele și vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și 11 reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale și un reprezentant al grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților.

Conform art. 38 alin. (2) din legea menționată, desemnarea judecătorilor se face în ședință publică, în termen de cel mult 5 zile de la stabilirea datei alegerilor, prin tragere la sorți, de către președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, dintre judecătorii în exercițiu ai acesteia. Rezultatul tragerii la sorți se consemnează într-un proces-verbal semnat de președinte și de consultantul-șef al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care constituie actul de învestire. Data ședinței pentru tragerea la sorți se aduce la cunoștința publică prin presa scrisă și audiovizuală, de către președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu cel puțin 24 de ore înainte.

În termen de 24 de ore de la învestire, cei șapte magistrați aleg din rândul lor, prin vot secret, președintele Biroului Electoral Central și locțiitorul acestuia, informează ziuaconstanta.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *