Skip to content
Economie Societate

Începând de azi, banii de pe Pilonul II pot fi retrași. Care sunt condițiile și riscurile

O parte dintre românii care au fost obligaţi, după anul 2008, să contribuie la fondurile Pilonului II pot decide, începând de astăzi, să transfere aceste contribuţii la Pilonul I (pensiile de stat).

Prin depunerea unei cereri, românii îşi exprimă acordul pentru transferul celor 3,75 procente, pe care acum le virează la Pilonul II, la Pilonul I, astfel încât întreaga contribuiţie de 25% din venitul angajatului va finanţa plata pensiilor actuale, informează B1.ro.

Acestea fiind spuse, banii strânși în peste 10 ani la Pilonul II vor rămâne în fondurile private până la momentul ieșirii la pensie a contributorului.

Singura condiţie pentru transferul contribuţiei de la Piloonul II la Pilonul I este ca persoana să fi contribuit mai mult de 5 ani.

Cum se poate opta pentru transferul contribuțiilor

Astfel, pentru a cere încetarea plăţilor către Pilonul II, contribuabilul trebuie să trimită administratorului său de pensii private o cerere-cadru care conţine, pe lângă datele de identificare a participantului la Pilonul II (nume şi prenume, cod numeric personal, seria şi numărul Cărţii de identitate, data naşterii, etc) şi datele de contact (adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresă de corespondenţă, număr de telefon).

Riscuri

În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 7,2 milioane de români, la Pilonul II.

În cazul celor care aleg să înceteze plata contribuţiei la Pilonul II, contribuţia de 3,75% se va duce în sistemul public de pensii (Pilonul I), în care banii sunt cheltuiţi imediat pentru persoanele care ies la pensie.

Sustenabilitatea sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generaţii şi în care actualii angajaţi plătesc pentru pensionarii de acum, este serios afectată pe termen lung, se arăta chiar în expunerea de motive a Legii 411/2004 care a introdus Pilonul II de pensii, lege adoptată în Guvernarea Năstase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *