Skip to content
Internațional

Începe Al Treilea Război Mondial? Politologul Cristian Pîrvulescu explică ultimele evoluții ale conflictului SUA-Iran: E înspăimântător!

Inquam Photos / Octav Ganea

Decanul Facultății de Științe Politice din SNSPA, politologul Cristian Pîrvulescu, a explicat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, motivele care au stat în spatele deciziei SUA de a-l ucide pe generalul Qassem Soleimani, liderul Forţei Quds, și posibilele evoluții din zona Orientului Mijlociu, în contextul în care se vorbește tot mai insistent despre un Al Treilea Război Mondial.

Potrivit lui Pîrvulescu, prin conflictul pe care îl are cu Iranul, președintele american Donald Trump, aflat în momentul de față în procedură de impeachment, încearcă să atragă atenția opiniei publice americane asupra unei alte probleme decât cea legată de începerea procedurilor în Senat.

Amintim că în decembrie Camera Reprezentanților din Congresul american a aprobat începerea procesului de suspendare din funcție a președintelui Donald Trump, acuzat de abuz de putere și obstrucționare a legislativului, iar procesul în sine va avea loc în Senat, la începutul acestui an.

„Nu cred că suntem în război. Relația dintre SUA și Iran este una conflictuală. Din punctul meu de vedere, nu există argumente geostrategice pentru această acțiune, care în mod inevitabil duce la o escaladare și nu știm exact până unde se va ajunge. Raportul de forțe dintre SUA și Iran este net în favoarea SUA și Iranul știe. Nicio confruntare pe teren între cele două state nu se va realiza. Vom asista la o logică a loviturilor, care se vor da permanent. Iranienii au anunțat că vor ataca baze militare și nu numai, în vreme ce Donald Trump a anunțat că există 57 de ținte în Iran, dintre care și sedii culturale, și atunci președintele Hassan Rohani a precizat că atacurile iraniene vor viza doar interesele militare americane.

Nu va fi un Al Treilea Război Mondial, dar o escaladare a conflictului legată de politica internă americană da. Rusia este un martor prezent acolo și privește cu foarte multă satisfacție acest conflict pentru că este clar că acest conflict este dictat de politica internă americană. Donald Trump, aflat în momentul de față în procedură de impeachment, încearcă să atragă atenția opiniei publice americane asupra unei alte probleme decât cea legată de începerea procedurilor în Senat. Majoritatea republicană din Senat îi va permite fără probleme să supraviețuiască impeachmentului. Problema care se pune acum este că în Senatul american se transferă acum dosarul impeachmentului din Camera Reprezentanților, iar discuția este legată de procedură. Dacă punerea sub acuzare se face cu 66% din voturi, procedura în senat se aprobă cu 51 de voturi și există mai mulți republicani care sunt dispuși să meargă alături de democrați și să ceară o procedură complexă.

Vorbim acum de un război care pune în primejdie vieți americane și europene, care este strict legat de agenda politică internă și campania electorală din SUA. Iranienii, intrând în jocul acesta, nu fac decât să întărească poziția lui Donald Trump”, a declarat Cristian Pîrvulescu, pentru PSnews.ro.

Rolul României în conflictul SUA – Iran

„România avea militari în zonă pe care i-a retras ieri, participa alături de alte țări la forța multinațională de acolo, face parte din NATO. Nu cred că Iranul va risca să atace forțe NATO, dar în momente de genul acestea, când sunt folosite rachete balistice, în bazele acestea pot fi și cetățeni din alte țări.

Mă aștept ca toată opoziția anti-iraniană din Iran, toți pro-democrații din Liban să fie pur și simplu laminați de această operațiune. Vorbim de milioane de oameni care voiau să schimbe țara lor și care în momentul de față sunt expuși unor guverne dictatoriale. Acest lucru este înspăimântător și este o consecință a unui atac care nu are miză strategică”, a mai precizat politologul.

Iranul a atacat cu rachete balistice cel puțin două baze militare din Irak care adăpostesc trupe SUA

Iranul a anunțat că a declanșat riposta împotriva Statelor Unite, la cinci zile după ce generalul Qassem Soleimani a fost ucis la comanda lui Donald Trump. Zeci de rachete au lovit marți noaptea baza aeriană al-Asad și baza miliară din Erbil, din vestul Irakului, în care staționează militari americani.

Atacul cu rachete a durat aproape 30 de minute, începând la ora locală 01.45. Au fost lansate nu mai puțin de 22 de rachete balistice, dintre care 17 au lovit baza Al-Asad. Două dintre acestea nu au explodat. Alte cinci proiectile au lovit oraşul Erbil, noteazăBBC.

Potrivit CNN, un oficial din cadrul Armatei SUA a declarat că militarii americani au fost avertizați din timp referitor la atacul balistic și au avut timp să dea alarma. Oamenii aflați în zonele de risc s-au refugiat la timp în buncăre, a adăugat oficialul american. De asemenea, reprezentanții irakieni au precizat pentru CNN că nu au fost înregistrate victime în rândul forțelor de securitate irakiene în urma atacului asupra bazelor al-Asad și Erbil.

Președintele Donald Trump a avut o primă reacție, spunând că „totul este bine” și că va da mai multe detalii în cursul dimineții.

Evaluarea victimelor și daunelor are loc acum. Până acum, e bine! Avem cei mai puternici și mai bine dotați militari de oriunde din lume! ”, a spus Trump.

Președintele american Donald Trump va fi judecat de Senat pentru eventuala suspedare din funcție

Donald Trump devine astfel al treilea președinte din istoria Statelor Unite care să fie judecat în vederea suspendării din funcție după Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1998). Pe de altă parte, republicanul Richard Nixon a fost singurul președinte american care a demisionat (august 1974) înainte de începerea procedurii de „impeachment”. După scandalul Watergate devenise însă evident că va fi judecat și suspendat din funcție.

Acuzația de abuz de putere este legată de relația cu Ucraina: Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea rivalului său democrat, fostul vicepreşedinte Joseph Biden, în schimbul eliberării unui ajutor militar vital, de aproape 400 de milioane de dolari. Ceea ce, potrivit democraților din Congres, ar constitui un „troc” prin care președintele ar fi încercat să-și mărească șansele în alegerile prezidențiale de anul viitor. Și implicit, un abuz de putere.

Acuzația de obstrucționare a Congresului se referă la faptul că Trump le-a interzis colaboratorilor săi să apară la audierile din Camera reprezentanților și în general, a blocat orice colaborare a Casei Albe cu ancheta de „impeachment”.

Comentând capetele de acuzare, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, declara recent: „Foarte trist, faptele au arătat clar că președintele a abuzat de puterea sa în beneficiul său personal, în beneficiul politic și că a împiedicat Congresul, în timp ce a cerut să fie deasupra responsabilității, mai presus de Constituție și mai presus de poporul american”.

Aflat la un miting electoral în Michigan, președintele Donald Trump i-a acuzat pe democrați, după votul din Camera reprezentanților, că ar încerca sa „anuleze votul a zeci de milioane de americani patrioți”.

Procesul din Senat va fi condus de președintele Curții Supreme, John Roberts. Regulile acestei proceduri nu sunt clare și stabilite în scris, motiv pentru care președinta Camerei reprezentanților, Nancy Pelosi a lăsat de înțeles că ar putea amâna trimiterea capetelor de acuzare în Senat, pentru a negocia înainte modul cum se va desfășura procesul. De exemplu dacă vor fi chemați martori, așa cum doresc democrații.

Republicanii vor să evite amânarea procesului pentru primăvară sau chiar vară, când președintele Trump se va afla în plină campaniei electorală pentru prezidențialele din noiembrie 2020.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *