Skip to content
Politică

Începe dezghețul: CSAT trimite documentele SIPA la Parlament

unimedia.info

Începe dezghețul la vârful statului: Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a hotărât marți trimiterea la Parlament a documentelor legate de Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA).

Este vorba despre toate documentele aflate în arhiva CSAT care vizează funcționarea fostului serviciu de informații al Ministerului Justiției. Documentele vor fi transmise ca urmare a solicitării Comisiei speciale de anchetă parlamentară, conduse de către senatorul PSD de Hunedoara Viorel Salan, relatează Digi24.ro.

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, care a fost înfiinţată în septembrie anul trecut de Parlament, dar care nu a avut activitate o lungă perioadă, și-a reluat activitatea săptămâna trecută.

În rândurile obiectivelor comisiei, se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *