Skip to content
Economie

Începe lupta pentru scaunul lui Isărescu: Cum ar putea decide parlamentarele și noul guvernator BNR

http://inquamphotos.com/
" "

Se pregătește terenul pentru viitorul șef al BNR, după ce CNSAS a cerut în instanţă „constatarea calităţii de colaborator al Securităţii” pentru actualul guvernator, Mugur Isărescu. Surse politice au dezvăluit că există discuții intense în aceste zile în cele două partide majoritare din Parlament, pentru a-și propune favoriții în cursa pentru BNR.

Astfel, liberalii îl pregătesc pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru poziția de guvernator, iar social-democrații intenționează să îl susțină pe Leonardo Badea, cel care în prezent este vice-guvernator al BNR, un adjunct al lui Mugur Isărescu.

" "

Cheia este la Parlament

Demiterea guvernatorului B.N.R., Mugur Isărescu poate fi făcută de Parlamentul României, în conformitate cu Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României. Conducerea BNR este asigurată de un Consiliu de administraţie, compus din nouă membri, iar conducerea executivă a BNR se exercită de către guvernator, prim-viceguvernator şi de cei doi viceguvernatori.

Membrii Consiliului de administraţie al BNR, cu nominalizarea conducerii executive, sunt numiţi de Parlament, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. În cazul descompletării Consiliului de administraţie, completarea locurilor vacante se face pe funcţia respectivă pe întreaga durată a mandatului. Revocarea din funcţie a oricărui membru al consiliului de administraţie se face de către Parlament, dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave.

Cel mai probabil, un viitor guvernator al BNR va fi votat în viitoarea legislatură, de aceea totul depinde de foarte mulți factori, dar și de viitoarea configurație a Parlamentului. Mai exact, partidul care va deține majoritatea în viitorul Parlament, are șanse mari să fie partidul care decide și noul guvernator al Băncii Naționale.

Este obligat Isărescu să demisioneze?

Guvernatorul BNR a tot fost verificat de Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), însă mereu decizia a fost de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică. Însă, de această dată, CNSAS a decis să sesizeze Curtea de Apel București, ajungând la concluzia că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității.

Dacă instanța va constata că acesta a fost colaborator al Securității, Mugur Isărescu trebuie să demisioneze, statutul de colaborator al Securității încadrându-se în „motivele reputaționale” specificate în Statutul BNR.

Însă, chiar și în cazul în care Curtea de Apel București va decide că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității, acesta va contesta, cu siguranță, la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia CAB. Dacă și după contestația de la Înalta Curte de Casație și Justiție, decizia va rămâne definitivă, actualul guvernator al BNR poate fi acuzat de fals în declarații. Și asta pentru că Isărescu ocupă o funcție unde a fost nevoit să declare că nu a colaborat cu Securitatea, iar mandatul celui mai longeviv guvernator s-ar putea încheia cu surlițe și trâmbițe.

Amintim că guvernatorul a fost validat pentru al șaselea mandat la conducerea Băncii Naționale de plenul reunit al celor două camere, parlamentarii aprobând, în iulie 2019, și propunerile pentru Consiliul de Administrație al BNR. Mandatul acestuia ar urma să se încheie în 2024, potrivit statutului BNR.

Ce a făcut înainte de 1989

Este licenţiat al Academiei de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Comerţ, specializarea Comerţ Exterior (1971); doctor în economie (1989). A fost cercetător principal şi şef de departament la Institutul de Economie Mondială – Bucureşti (1971- februarie 1990). Asistent universitar la ASE Bucureşti (1975-1989), profesor la Universitatea de Vest din Timişoara (1994-1996), profesor la ASE Bucureşti, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, din 1996.

A obţinut titlul de Doctor în ştiinţe economice cu teza ”Tendinţe în politica guvernamentală a cursurilor de schimb pe plan internaţional şi incidenţa lor asupra relaţiilor economice externe ale României”, coordonator ştiinţific prof. dr. Costin Kiriţescu, susţinută la Academia de Studii Economice Bucureşti (1989).

În februarie 1990, a intrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe fiind numit secretar II la Ambasada României din Washington (martie-septembrie 1990), cu misiunea de a întreţine relaţiile cu Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *