Skip to content
Internațional

Începe procesul în cazul doborârii avionului companiei Malaysian Airlines deasupra Ucrainei

facebook

În Olanda se deschide luni primul proces în cazul catastrofei MH17, în pofida absenţei celor patru acuzaţi de doborârea avionului de pasageri deasupra Ucrainei cu peste cinci ani în urmă, informează AFP.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines, care plecase din Amsterdam spre Kuala Lumpur (capitala Malaeziei) la 17 iulie 2014, a fost lovit în plin zbor de o rachetă BUK de concepţie sovietică deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, între care 196 de olandezi, au murit.

Ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov, precum şi ucraineanul Leonid Harcenko – patru separatişti proruşi de rang înalt în estul Ucrainei – sunt urmăriţi penal pentru crimă şi pentru că au provocat în mod deliberat prăbuşirea avionului.

Fiind primii suspecţi inculpaţi în acest caz, ei sunt acuzaţi de parchetul olandez de a fi adus sistemul de rachete antiaerian BUK pe teritoriul Ucrainei din Rusia, înainte ca alte persoane încă neindentificate să-l fi folosit, scrie agerpres.ro.

Întrucât Rusia şi Ucraina nu-şi extrădează cetăţenii urmăriţi în străinătate, cei patru nu sunt aşteptaţi la audierile de luni care vor începe la ora locală 10:00 (09:00 GMT) la tribunalul din Schiphol, o suburbie a Amsterdamului, în apropiere de aeroportul de unde Boeing-ul 777 decolase. Ei vor fi judecaţi în contumacie.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat vineri că activitatea tribunalului are loc ‘în deplină independenţă’.

Acest proces, care se aşteaptă să dureze peste un an, ‘este o etapă foarte importantă pentru a ajunge la adevăr, dar de asemenea pentru a se face dreptate victimelor şi rudelor lor’, a afirmat Rutte.

Echipa internaţională de anchetatori, condusă de Olanda, a stabilit în mai 2018 că avionul a fost doborât de o rachetă provenind de la Brigada a 53-a antiaeriană rusă cu baza în Kursk (sud-vestul Rusiei).

În urma acestor dezvăluiri, Olanda şi Australia, ai cărei 38 de cetăţeni au decedat în urma acestei tragedii, au reproşat în mod deschis Rusiei moartea cetăţenilor lor.

Moscova a negat întotdeauna vehement orice implicare în accident şi a dat vina pe Kiev.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a acuzat vineri Olanda că încearcă ‘să exercite presiuni asupra tribunalului’ olandez, evocând o ‘campanie mediatică caracterizată printr-o părtinire acuzatoare faţă de Rusia’.

‘În ultimele zile înaintea audierilor, totul s-a făcut pentru a umple lacunele în probele prezentate şi a camufla falsificarea faptelor în această versiune decisă în avans’, a denunţat ea.

Cei patru riscă închisoarea pe viaţă. Cel mai cunoscut dintre ei, Igor Ghirkin, alias ‘Strelkov’, este unul din principalii comandanţi separatişti de la începutul conflictului cu armata ucraineană, cu mai bine de cinci ani în urmă, şi probabil reprezentantul lor cel mai mediatizat în epocă. El dezminte orice implicare a separatiştilor ucraineni proruşi în această tragedie, deşi probele adunate de anchetatori dovedesc contrariul.

Potrivit experţilor, prima săptămâna de audieri urmează să se concentreze mai degrabă pe chestiuni administrative decât pe prezentarea mărturiilor şi a dovezilor.

În pofida faptului că banca acuzaţilor va fi goală, acest proces reprezintă un simbol puternic pentru rudele victimelor.

‘Este foarte important ca primii patru suspecţi să fie judecaţi’, a apreciat Piet Ploeg, preşedintele unei asociaţii a victimelor olandeze, care şi-a pierdut fratele, cumnata şi nepotul în această catastrofă.

‘Aşteptăm cu nerăbdare începerea procesului, dar totodată suntem conştienţi că va fi foarte greu de făcut faţă‘, a explicat el pentru AFP.

Anchetatorii însărcinaţi să facă lumină în cazul doborârii avionului Boeing 777, care a explodat în aer, încearcă în continuare să identifice persoanele care au lansat racheta, fără a exclude noi inculpări pe viitor.

Ei au dezvăluit, în special, la mijlocul lunii noiembrie trecut conţinutul unei convorbiri telefonice relevând ‘legături strânse’ între cei patru suspecţi şi înalţi responsabili ruşi, printre care fostul consilier prezidenţial Vladislav Surkov, considerat unul din ‘artizanii’ actualului conflict din Donbas, şi ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.

‘Nu cred că acest proces înseamnă sfârşitul întregului proces. Ancheta privind implicarea altor persoane continuă’, a asigurat Mark Rutte.

În ajunul deschiderii procesului, rudele victimelor au organizat duminică o acţiune comemorativă în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Haga, lângă care au instalat 298 de scaune albe goale, pentru a corespunde numărului victimelor zborului MH17, cerând tragerea la răspundere a celor vinovaţi de moartea apropiaţilor lor, potrivit Deutsche Welle în limba rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *