Miercuri se desfășoară primul termen de judecată în dosarul incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț, tragedia din noiembrie 2020 în care au murit nouă pacienți.
Dosarul ajunge în fața judecătorilor la cinci ani de la producerea incidentului, după ce procurorii au finalizat cercetările abia în februarie 2025. Potrivit informațiilor oficiale, în judecată au fost trimise două asistente medicale, acuzate de distrugere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, precum și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.
“Astăzi (miercuri, 23 aprilie 2025) de la ora 11:00, la Piatra Neamț (Judecătorie) se desfășoară primul termen de judecată (cameră preliminară) în cazul incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț. Dosarul penal cu o vechime de 5 ani ajunge în instanță unde o serie largă de responsabili sunt chemați la apel să răspundă,” a declarat avocatul Adrian Cuculis, conform B1TV.
Avocatul a subliniat concluziile anchetei: “În cele din urmă în cauza cercetată ani în șir rămâne o singură concluzie: aprinderea sau lăsarea nesupravegheată a unei candele într-o secție ATI în plină pandemie, a dus la explozia și moartea acelor persoane.”
Conform documentelor procurorilor, în 14 noiembrie 2020, cele două asistente medicale “fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de asistente medicale în cadrul Secției de ATI, în salonul nr. 240, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid-19, cărora li se administra oxigenoterapie, în intervalul orar aproximativ 16:40-18:40, inculpatele nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie.”
Anchetatorii au stabilit că flacăra candelei aprinse a atins halatul uneia dintre angajate, declanșând incendiul care s-a soldat cu “decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio respiratorie acută, a 9 dintre pacienții internați (în saloanele 240 și 242), vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale.”
În privința unității medicale, procurorii au constatat că în perioada 31 martie 2020 – 14 noiembrie 2020, spitalul a încălcat multiple reguli privind asigurarea securității și sănătății în muncă, precum și a siguranței la incendiu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News