Începe procesul tragediei de la 2 Mai. Vlad Pascu, audiat prin videoconferință

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Primul termen, pe fond, al cumplitului accident rutier produs la 19 august 2023 se judeca pe rolul Judecătoriei Mangalia și toate părțile implicate au fost chemate în fața magistraților.

Judecătorii i-au citat pe părinții Robertei Dragomir și ai lui Sebastian Olariu, studenții omorâți de tânărul inconștient care a urcat drogat la volan. De asemenea au fost chemați în fața instanței și cei trei tineri răniți în accidentul rutier, dar și reprezentanții spitalelor din Mangalia și București unde aceștia au primit îngrijiri medicale.

Vlad Pascu va fi audiat în videoconferință și nu se va prezenta în instanță evitând astfel să dea ochii cu familiile victimelor sale.

Vlad Matei Pascu, spun surse judiciare, ar putea cere în fața magistraților să fie judecat în procedura simplificată, adică să recunoască toate faptele din rechizitoriu și să beneficieze astfel de o reducere de pedeapsă, pentru că scutește statul de un proces.

Chiar și așa, din cauza Legii Anastasia, el nu poate evita o pedeapsă cu executare, chiar dacă la ultimele sale apariții în fața magistraților a afișat o atitudine smerită și a cerut să fie plasat în arest la domiciliu, ca să se poată pregăti pentru a urma cursurile unei facultăți.

Chiar a încercat să stabilească o întálnire prin mediator cu părinții studenților, ca să discute despre pretențiile materiale pe care aceștia le-ar putea avea, însă părinții  victimelor au refuzat să participe.

Mai mult de atât, părinții Robertei au spus că îi vor da în judecată și pe polițiștii care l-au oprit pe Pascu înainte de tragedie, dar l-au lăsat apoi să plece, pentru că nu au respectat procedurile.

Mai mult, apărătorul familiei Robertei Dragomir, Adrian Cuculis, cere astăzi judecătorilor ca încadrarea juridică a faptei comise de Pascu să fie de omor și tentativă de omor, așa cum a cerut și procurorilor înainte de întocmirea rechizitoriului.

Vlad Pascu este judecat la acest moment pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducere sub influența substanțelor psihoactive și fugă de la locul accidentului.

Martorii au declarat că, în seara de 18 august 2023, Vlad Matei Pascu umbla prin Vama Veche, încercând să cumpere droguri. Când a provocat tragedia, în zorii zilei de sâmbătă,19 august 2023, conform rechizitoriului, Pascu era drogat cu mai multe substanțe.

„În urma analizării probelor biologice recoltate de la inculpatul P.M.V, s-a constatat prezența în sânge a substanțelor cocaină, benzoilecgonina (metabolit cocaină), MDA, MDMA (metamfetamine), benzodiazepină, tramadol, iar, în urină, a substanțelor cocaină – metabolit, MDMA – metabolit, MDA – metaboliți, bromazepan, tramadol metabolit”, scriu procurorii despre expertiza efectuată la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici”.

Specialiștii care au efectuat expertiza privind dinamica producerii accidentului au explicat în rechizitoriul cum s-a produs tragedia provocată de Pașcu.

„S-a concluzionat că locul producerii impactului dintre autoturismul marca Mercedes și pietoni a fost pe acostamentul din dreapta al DN 39, pe sensul de deplasare dinspre Vama Veche către localitatea 2 Mai, iar, în momentul impactului, ultimii doi pasageri se deplasau pe acostamentul din dreapta, în timp ce autovehiculul se deplasa cu roțile din dreapta pe acostament, peste marcajul longitudinal format dintr-o linie continuă aplicată la marginea părții carosabile“, se arătă în rechizitoriu.

„În ceea ce privește viteza de deplasare a autoturismului în pre-momentul apariției stării de pericol, expertul a reținut că aceasta a fost de 102,86 km/h în condițiile în care viteza maximă admisă pe acel sector de drum era de 50 km/h (curbă deosebit de periculoasă)“, au arătat experții.

„Față de aceste aspecte, s-a reținut că accidentul a fost cauzat de un cumul de factori, respectiv conducătorul auto se află sub influența substanțelor psihoactive și nu a respectat regimul legal de viteză, neadaptând viteza la condițiile de drum, iar pietonii care circulau pe acostamentul drumului DN 39, pe partea dreaptă a sensului lor de mers, au creat o stare pasivă de pericol“, scrie procurorul de caz în rechizitoriu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: