Începe programul național FIV 2024. Cum se acordă banii cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea

Sursă foto: Pixabay

Luni, 29 iulie 2024, încep înscrierile în Programul Național FIV, care oferă o speranță cuplurilor care se confruntă cu infertilitatea. Prin acest program, Ministerul Familiei acordă un sprijin financiar de până la 15.000 lei pentru medicamente și proceduri medicale de specialitate recomandate pe teritoriul României.

Dosarele complete pot fi depuse de luni, începând cu ora 9:00. Anul acesta, programul dispune de fonduri pentru 10.000 de proceduri, iar sprijinul financiar se acordă în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile. Toate documentele necesare pentru înscriere trebuie depuse exclusiv în format electronic, pe platforma digitală UP Comunitate. Dosarele primite prin alte modalități nu vor fi luate în considerare.

Luni, 29 iulie 2024, la ora 9:00, va începe depunerea dosarelor pentru Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității. Toate documentele aferente dosarului de înscriere se vor depune exclusiv în format ELECTRONIC pe PLATFORMA DIGITALĂ Up Comunitate! Care poate fi accesată folosind link-ul https://up-comunitate.ro/. Precizăm faptul că documentele primite prin orice altă modalitate (poștă/ curier/ e-mail etc.) NU vor fi luate în considerare. Menționăm că toate documentele încărcate în Platformă trebuie să fie în format PDF.”, a precizat Ministerul Familiei.

Cine se poate înscrie 

Femeile care doresc să se înscrie în acest program trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani. Dosarele complete pot fi depuse începând de luni, 29 iulie 2024, de la ora 9:00.

Infertilitatea este o boală clasificată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pe locul cinci în topul dizabilităților la nivel global. În România, unul din cinci cupluri se confruntă cu infertilitatea.

Infertilitatea afectează un număr mare de cupluri în România. Organizația Mondială a Sănătății estimează că unu din cinci cupluri suferă de infertilitate și arată o incidență de 15% din totalul cuplurilor din lume. Costurile unei fertilizari in vitro sunt foarte mari, depăseșc cu mult suma alocată în anul 2023 per cuplu, dar a fost o gură de aer pentru toate cuplurile și femeilor singure care se aflau în situația de a nu putea concepe un copil pe cale naturală. Iar în 2020, s-au născut în România cei mai puțini copii din ultimul secol; în 2021, din ultimii 130 de ani; în primul semestru din 2023, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani.”, arată Carina Ioana Georgescu, inițiatoarea unei petiții de reluare a programului național FIV, pe site-ul Declic.

La fiecare 10 ani, România pierde un milion de locuitori, dar în ultima perioadă procesul pare că s-a accelerat, potrivit datelor oficiale. Mai precis, datele Institutului Național de Statistică arată că, în ultima lună din 2023, s-au născut doar 11.431 de copii, în timp ce 21.917 de persoane au murit. Iar aceste cifre vin după ce țara noastră a mai înregistrat un record negativ la natalitate în primul trimestru al anului trecut, atunci s-au născut doar 73.000 de copii, „cel mai mic număr din 145 de ani”.

Acte necesare pentru înscriere 

Dosarul de înscriere în Programul Național FIV trebuie să includă:

– Cererea de înscriere semnată

– Declarație pe propria răspundere că nu au mai fost beneficiarii unui astfel de program

– Document medical care să ateste diagnosticul de infertilitate

– Adeverință care să ateste calitatea de asigurat

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: