Skip to content
Societate

Începe Ramazan Bayram. Ce se întâmplă în prima zi de sărbătoare. Ce urări se fac

aktual24.ro.

Credincioşii musulmani sărbătoresc luni, 2 mai, prima din cele trei zile de Ramazan Bayram, sărbătoare care încheie Luna Sfântă Ramazan.

În dimineaţa primei zile de Ramazan Bayram, în geamii se va oficia slujba specifică acestei sărbători.   La Geamia Hunchiar din Constanţa, slujba va fi oficiată de muftiul Muurat Iusuf şi va începe la ora 06:30.

După slujbă, membri familiilor merg la cimitir pentru pomenirea celor trecuţi la cele veşnice, urmând ca mai târziu copiii să colinde din casă în casă, prilej cu care vor primi în dar dulciuri. De altfel, preparatele specifice Ramazan Bayram-ului sunt dulciurile tradiţionale preparate de gospodine, la loc de cinste regăsindu-se pe mesele tuturor baclavalele.

Cele trei zile de sărbătoare, care vor încheia luna dedicată postului şi rugăciunii, vor fi petrecute de credincioşii musulmani alături de familie şi prieteni, scrie adevarul.ro.

Iată mesjul muftiul Muurat Iusuf către credincioşii musulmani:

„Dragi credincioşi musulmani, ne pregătim de trei zile de sărbătoare, după o lună de zile în care am dedicat cea mai mare parte a timpului căinţei şi rugăciunii şi ne-am primenit sufleteşte prin citirea Coranului cel Sfânt. Sunt convins că Ramazan Bayram-ul de anul acesta aduce şi mai multă bucurie în sufletele şi în casele noastre pentru că, după doi ani de restricţii impuse de contextul pandemic, acum ne vom putea bucura din nou de prezenţa tuturor celor dragi, membri ai familiilor şi prieteni.   Viaţa noastră revine încet la normal, dovadă fiind în acest sens şi numeroasele activităţi pe care am putut să le desfăşurăm în ultima lună. Tot după doi ani de întrerupere, am avut bucuria de a se relua anul acesta şi Olimpiada de Religie Islamică, festivitatea de premiere a celor mai buni elevi având loc vineri, 29 aprilie, cu doar câteva zile înainte de marea noastră sărbătoare. O veste bună avem şi de la autorităţile locale constănţene, acum în prag de sărbătoare, care ne vor susţine pentru a putea da în folosinţă în scurt timp noul cimitir musulman, dar şi de la autorităţile locale din Iaşi şi Bucureşti, unde, de asemenea, am primit terenuri pentru amenajarea de noi cimitire musulmane. Sunt doar câteva din demersurile noastre care ne dau speranţa că după doi ani grei ne putem relua activitatea în mod normal. Deşi noi, credincioşii musulmani din România, avem motive de bucurie, nu departe de noi sunt, însă, şi fraţi de-ai noştri greu încercaţi de data aceasta de ororile războiului, mulţi dintre ei refugiaţi în România. Să ne rugăm pentru ei, să ne rugăm pentru Pace şi să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i ajuta! În încheiere, doresc să transmit tuturor credincioşilor musulmani:

Ramazan Bayram Fericit!

Ramazan Bayramî Qayîrlî bolsîn!

Ramazan Bayramı hayırlı olsun!

Eid Al-Fitr Mubarak!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *