Skip to content
Politică

Începe sesiunea parlamentară: ce priorități au partidele în toamnă EXCLUSIV

Ora de Sibiu

In paralel cu războiul politic există și o activitate legislativă. Cum Parlamentul începe, luni, o nouă sesiune parlamentară, PSnews s-a adresat liderilor de grupuri parlamentare pentru a afla care sunt prioritățile legislative ale fiecărei formațiuni în parte.

Cel mai important partid, PSD, se întoarce din vacanța de vară pregătit să continue lupta pentru modificarea legilor Justiției și a Codurilor penale.

Nu am stabilit încă lista priorităților legislative la nivel de grupuri parlamentare, dar nu e un secret pentru nimeni că mai avem o serie de sesizări la CCR pe câteva dintre legile Justiției. Mă refer la Legea 303 privind Statutul magistraților care, în funcție de ceea ce ne spune CCR, e posibil să ajungă din nou în Parlament. La fel și Legea 373 – Codul de procedură penală. Din nou este făcută sesizare la CCR și pe Codul civil și în funcție de ceea ce decide Curtea e posibil să ajungem și cu el din nou în Parlament. Legea CSM este și ea în aceeași situație iar Codul penal este și el din nou atacat la CCR. Codul Administrativ – o lege foarte importantă – a fost și ea atacată pe ultima sută de metri, așa că este probabil să continuăm și cu acest subiect. Guvernanța coorporativă, un alt proiect la care ținem foarte mult este și ea în Parlament. Altă lege, cred eu că una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, va fi Legea pensiilor. O lege foarte așteptată cu reglementări care influențează viața a milioane de români și de aceea este o prioritate pentru noi intrarea ei în dezbatere parlamentară în această sesiune. Iar în decembrie să nu uităm că va veni o altă lege extrem de importantă, legea Bugetului”, a precizat liderul deputaților PSD Daniel Suciu pentru PSnews.

În ceea ce privește ALDE, partenerul de guvernare al PSD, parlamentarii acestui partid au ca prioritate în această sesiune reglementarea activității de lobby astfel încât cei care o desfăşoară să nu mai poată să fie acuzaţi de trafic de influenţă – așa cum a declarat Varujan Vosganian, liderul grupului ALDE din Camera Deputaților, pentru PSnews.

Parlamentarii UDMR nu au definitivat încă lista priorităților legislative pentru această sesiune, dar știu exact ce teme sunt de importante pentru Uniune. ”Am avut deja o întâlnire a grupurilor UDMR, dar am decis ca luni după-amiază să finalizăm lista. Urmărim câteva teme care de obicei sunt importante pentru noi: dezvoltarea rurală, educație, partea socială și aumite aspecte economice. Acestea sunt temele în linii mari, dar discuțiile continuă luni după-amiază. O prioritate pe care trebuie să o finalizăm este, evident, Codul administrativ”, ne-a declarat Korodi Attila, liderul deputați UDMR

Partidul lui Băsescu vrea musai primari din două tururi

Consecvenți, parlamentarii PMP (partid care a rămas doar cu grupul de deputați după migrarea majorității senatorilor săi spre alte zări politice) insistă cu eliminarea pensiilor speciale și revenirea la alegerea primarilor din două tururi. În plus, PMP este preocupat acum și de situația din Sănătate.

Printre inițiativele le vom propune cap de listă este proiectul de lege privind eliminarea tuturor pensiilor speciale. Considerăm că în principal pensiile pe care actuala majoritate parlamentară le-a creat pentru politicieni sunt un furt din banul public și noi nu vrem ca parlamentarii, primarii și alte categorii de demnitari să aibă pensii speciale. Este un demers legitim câtă vreme din cinci milioane de pensionarii mai bine de patru milioane primesc o pensie foarte mică. În al doilea rând vom cere să fie supus la vot proiectul referitor la revenirea la alegerea primarului în două tururi – proiect depus de PMP de doi ani în Parlament și care se află pe ordinea de zi. Noi am avut și o campanie politică pe acest subiect, am cerut sprijinul cetățenilor pentru a demonstra colegilor parlamentari că există un suport popular pentru această lege și în trei luni de zile PMP a strâns peste 500.000 de semnături în favoarea revenirii la alegerea primarilor din două tururi. PMP va depune, pentru a doua oară, un proiect de lege privind reforma în Sănătate, proiect elaborat cu opt ani în urmă, pe vremea președintelui Traian Băsescu, de Comisia prezidențială pe probleme de sănătate. Proiectul este actual, discutăm de oameni care mor cu zile, în prezent peste 60.000 de români mor de boli care pot fi tratate dar statul nostru este incapabil să facă acest lucru deși oamenii au contribuit o viață întreagă pentru sistemul de sănătate”, a detaliat pentru PSnews Eugen Tomac, liderul partidului și al deputaților PMP.

Planul de bătaie legislativă al PNL rămâne un mister până duminică. Contactată joi de PSnews, Raluca Turcan – liderul grupului PNL de la Cameră, a spus că liberalii își vor dezvălui prioritățile parlamentare doar după întâlnirea deputaților și senatorilor partidului. Eveniment care va avea loc duminică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *