Skip to content
Politică

Începe sfințirea Catedralei Neamului! Daniel Gheorghe: Trebuie să încetăm cu dezbinarea, trebuie să încetăm cu ura! EXCLUSIV

youtube.com

Catedrala Mântuirii Neamului se va sfinți duminică, 25 noiembrie, iar slujba va fi oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, alături de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și de membrii Sfântului Sinod. La eveniment va participa și  președintele Klaus Iohannis. Sunt așteptați aproximativ 30.000 de pelerini. Nefiind în totalitate amenajat interiorul Catedralei, la slujba de sfințire vor putea asista aproximativ 2.500 de persoane.

Evenimentele care marchează sfinţirea Catedralei Naţionale vor debuta vineri, odată cu sosirea la Bucureşti a Sanctităţii Sale Bartolomeu al Greciei, la ora 12.45 și se vor încheia duminică seara. Patriarhul Ecumenic, însoţit şi de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înalt preasfinţitul Părinte Hrisostom, Mitropolit de Patra, va aduce racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Această raclă va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până sâmbătă, la ora 16.00, anunţă Biroul Patriarhiei Române.

Detalii despre prgram aici: Catedrala Mântuirii Neamului va fi SFINȚITĂ. Evenimentul durează trei zile. Restricții în Capitală

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu deputatul PNL, Daniel Gheorghe, pentru a afla care este însemnătatea acestui lăcaș de cult, care este, de altfel, printre cele mai mari de acest fel din Europa.

Regăsiți mai jos declarația integrală:

Însemnătatea este uriașă. Să ne gândim că România, o țară cu o tradiție și o istorie ortodoxă și spiritualitate deosebit de profundă și de puternică, încă nu reușsie să încheie acest proiect major de construcție a unei mari catedrale naționale care să fie în centrul Bucureștilor și să reprezinte pecetea tradiției, spiritualității românești. Acest proiect al Catedralei Mântuirii Neamului sau Catedralei Naționale, datează din secolul al XIX-lea. Despre acestă catedrală au vorbit Mihai Eminescu, regele Carol I, Ioan Slavici, regele Ferdinand și chiar acest proiect, prin 1920, dacă nu greșesc, a fost foarte bine definit de regele Ferdinand drept un simbol al unității naționale. Este un proiect susținut de Brătieni. Consider că este esențială această operă, nu doar de artă și cultură, ci în primul rând de spiritualitate și trăire ortodoxă românească. Este un proiect care din păcate din cauza visicitudinilor istoriei nu a putut fi pus în practică la momentul la care a fost el prima dată oficiat. Din păcate nici în perioada interbelică nu s-a reușit ducerea la bun sfârșit al proiectului. Acum, iată-ne la 100 de ani de la Marea Unire de pe 1 decembrie de la Alba Iulia în fața unui moment de mare însemnătate, momentul sfințirii Catedralei Naționale, o catedrală care este închinată după cum se știe foarte bine, eroilor neamului și tuturor celor care s-au jertfit pentru credința ortodoxă și pentru apărarea creștinătății, cât și pentru idealurile poporului român, de libertate și mai alea de reîntregire națională. Este o catedrală dedicată pomenirii milioanelor de eroi pe care neamul românesc i-a dat de-a lungul istoriei și care s-au jertifit și pe care noi nu trebuie să-i uităm niciodată și să-i pomenim din generație în generație. 

Așadar, este un moment spiritual deosebit de important. Va fi prezent și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului și cred că în acest moment România prin acest lucru șterge o mare parte din rușinea unui an al Centenarului foarte trist. Un an în care parcă nu s-a legat mai nimic și parcă totua mers pe dos în multe aspecte. Dacă statul român nu a știut cu adevărat cum să se bucure și cum să sărbătorească acest Centenar, Biserica Ortodoxă vine și dă o lecție foarte frumoasă, lecție constructivă și cu mare credință în Dumnezeu pentru noi toți.

Ceea ce trebuie să învățăm noi de la Catedrala Mântuirii Neamului reprezintă în primul rând, pe lângă mesajul esențial, mai important decât orice al credinței în Dumnezeu și al mărturisirii lui Hristos pe acest pământ, este și nevoia de unitate. Eu cred că biserica este principalul vector de unitate și de armonie socială în România, pentru că biserica ar trebui și trebuie și sunt convins că va continua să joace un rol esențial în ceea ce înseamnă armonizare socială, în ceea ce înseamnă păstrarea calmului, a bunei înțelegeri și a unui climat de respect reciproc între oameni. Noi trebuie să încetăm cu dezbinarea, trebuie să încetăm cu ura, trebuie să încetăm cu această ceartă permanentă și această dorință de a face rău aproapelui nostru, iar această catedrală este un mesaj de bine, un mesaj de adevăr, un mesaj de unitate pentru viitorul acestui popor care traversează niște vremuri foarte tulburi și care parcă, nici nu îmi dau seama de ce, nici măcar nu este lăsat să se bucure de realizarea Marii Uniri la 1 decembrie 1918”, a declarat în exclusivitate pentru PSnews.ro, Daniel Gheorghe.

 

2 comentarii la “Începe sfințirea Catedralei Neamului! Daniel Gheorghe: Trebuie să încetăm cu dezbinarea, trebuie să încetăm cu ura! EXCLUSIV

  1. Băi, Gheorghe! Dezbinaea și ura vine și din faptul că unii au huzurit, au poftit și au primit discreționar în impce alții doar au muncit și au plătit. Cine erai d-ta, un biet Gheorghe, dacă nu erai deputat PNL? Te mai suna vreo publicație să-ți ia vreo declarație cât un interviu? Saupoate ești în spatele finanțării, că tot nu sunt indicii ale realului proprietar pe site-ul ăsta… Mai bine vezi-ți mata de opoziție și lasă datul limbilor către BOR altora, că ăsta cică e stat laic iar mata cică ești parlamentar, nu cleric, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *