Skip to content
Internațional

Începutul sfârșitului pentru Pax Americana? Evenimentele din Washington au repercusiuni globale

Facebook/UnitedStatesEmbassy

Imaginile de ieri din Statele Unite în care gloata exaltată a năvălit în clădirea Capitoliului, în care se pregătea validarea alegerii lui Joe Biden, vor rămâne în istoria democrației americane drept o pată neagră. Scenele halucinante se petreceau în Washington DC și nu în capitala vreunui stat din Lumea a Treia în care ne-am fi așteptat, poate, să vedem mulțimi care iau cu asalt instituțiile statului. Impactul evenimentelor de la Washington va avea ecouri puternice peste tot în lume iar democrația va avea de suferit.

De ce s-a ajuns aici

Prima întrebare firească pe care ar trebui să ne-o punem este de ce s-a ajuns aici? În Statele Unite există o tradiție importantă a compromisului. După ce alegerile prezidențiale se încheie, învinsul își recunoaște înfrângerea, în felicită pe învingător și îndeamnă țara să se unifice în spatele noului președinte ales. Lucrul acesta are o valoare mai mult decât simbolică, împiedicând totodată partizanii fanatici să producă evenimente de tipul celor la care am asistat ieri în capitala Statelor Unite. Donald Trump a încălcat această lungă tradiție. Nu doar că nu și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Joe Biden dar a menținut o narațiune în care el a fost victima unei fraude imense. Trump s-a aruncat într-un joc periculos amplificând diviziunile uriașe pe care le avea deja societatea americană. Paranoia și conspirațiile alimentate chiar de către președinte au generat evenimentele de ieri din Washington DC.  În final, atunci când evenimentele au scăpat de sub control, nimeni nu a mai susținut narațiunea lui Trump. Vicepreședintele Mike Pence și liderul majorității din Senat, Mitch McConnell au condamnat, așa cum era firesc, acțiunile gloatei care a luat cu asalt instituția parlamentului american. Trump a alimentat o narațiune conspiraționistă în mod intenționat, însă evenimentele i-au scăpat în final de sub control președintelui.

Repercusiuni globale

America este cunoscută drept un “far al democrației”, însă după evenimentele de ieri din Washington DC imaginea aceasta va fi puternic pusă la încercare. Prestigiul Statelor Unite este serios șifonat, spre bucuria adversarilor ei autoritari precum Rusia și China. Într-adevăr am putea spune că s-a instalat o nouă bornă kilometrică în istoria contemporană. O bună parte din istoria recentă Statele Unite au condus lumea prin puterea exemplului. În epoca unipolară, America a fost un exemplu al practicilor democrate, un exemplu pe care mulți încercau să-l copieze.  Ieri, Statele Unite au încetat a mai fi un astfel de exemplu. Noua administrație de la Washington va avea mult de muncă pentru a recăpăta încrederea lumii în Statele Unite și pentru a spăla imaginea SUA după evenimentele de ieri. Semnalul transmis lumii e că establishmentul american nu este solid și, prin urmare e greu să fie credibil în alte colțuri ale lumii cand vine vorba despre corectitudinea alegerilor, încălcarea unor drepturi fundamentale sau gestionarea unor conflicte interne.

După 6 ianuarie 2021, lumea nu va mai fi la fel. Pax Americana a fost zguduită din temelii de gloata exaltată care a năvălit în Capitoliu. Evenimentele din Washington zgâlțâie așadar puternic atât politica internă americană, unde avem o societate puternic divizată, cât și politica externă americană și politica internațională în general unde asistăm la un regres al democrației și un avans al autoritarismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *