Skip to content
Media Societate

Începuturile presei românești: cine dădea ora exactă acum 100 de ani

anunturiziarenationale.com

Într-o perioadă în care publicațiile tipărite românești sunt tot mai puține, iar tirajul lor tot mai mic, să ne amintim că, în urmă cu 100 de ani, în prejma făuririi Marii Uniri și a Statului Național Unitar Român, o straduță din centrul Capitalei dădea ora exactă în presa autohtonă.

Fosta uliţă a Sărindarului, strada în pantă care pleacă din Calea Victoriei și dă în Brezoianu, străjuită la stânga de Cercul Militar, iar la dreapta de “Hotelul Luvru” (azi Hotelul Capitol), adăpostea la începutul Secolului XX cele mai importante/populare ziare ale Regatului României. Aici se aflau toate tipografiile și redacțiile marilor jurnale ale Capitalei: Universul, Adevărul sau Dimineața.

Interesant este că, până spre finele veacului 19, pe Sărindar (actuala stradă Constantin Mille) activau case de toleranţă, dintre cele curate. Ulterior, locul a devenit popular pentru locanta “Maiorul Mura” sau pentru Teatrul de Vară “Alhambra”. Să nu uităm de faimoasa terasă “Oteteleșanu”, aflată în imediata apropiere.

În 1904, în acest edificiu superb, proiectat de arhitectul Ștefan Ciocârlan și inspirat după sediul „Figaro” din Paris, se naște Dimineața, inițial ediția matinală a “Adevărului”, “organ de informațiuni și reportagii”, fondat de același Constantin Mille. Urmează în 1909 jurnalul economic Argus (România avea o economie fruntașă în Europa), cu sediul în Sărindar 5. Tot în Sărindar se tipăreau Adevărul Literar, ziarul liberal-opoziţionist Lupta (închis de guvernul Goga, în 1937, împreună cu Adevărul și Dimineața) și revista Facla, înființată de inegalabilul N.D. Cocea.

În final, esența a ceea ce înseamna Sărindarul pentru presa românească în urmă cu 100 de ani este extrasă de Gheorghe Crutzescu, în lucrarea “Podul Mogoşoaiei. Povestea unei străzi”; „Azi, în Sărindar, în fiece clipă telegraful, telefonul, aduc redacţiilor de ştiri din lumea noastră frământată şi trudită. Valuri albe de hârtie vin, unul după altul, să se aştearnă sub rotative, maşinile se învârtesc cu zumzet de albine, pe stradă, camioane grele descarcă suluri de hârtie şi băieții aşteaptă să iasă ediția specială, cu cerneala încă umedă. Cincizeci de mii de ziare ies zilnic din Sărindar, zece vagoane de hârtie se consumă în 24 de ore, paginile imprimate într-o singură zi, puse cap în cap, ar acoperi un drum lung cât Dunărea”.

Astfel, în anul marcării Centenarului PSNews.ro consideră oportun prezentarea rolului presei în perioada premergătoare Marii Uniri, modul în care a fost reflectat actul realizării României Mari si ecourile acestui eveniment deosebit de important din istoria românilor.

Drept urmare, PSnews.ro va organiza joi, 20 decembrie 2018, ora 18.00, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti Gala “100 de ani în presa românească”, eveniment organizat de PSNews, cu sprijinul Primăriei Capitalei București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

La Gală vor participa urmaşii marilor gazetari de acum 100 de ani, ai celor care au făcut presă în timpul celui de-al doilea război mondial, ai celor care au ajuns în închisorile comuniste sau la Canal, ai celor care au dat viaţă televiziunii, cei care au trăit momentul 1989 şi mai ales post-1989, membri ai Academiei Române, membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, istorici, jurnalişti de limbă română din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, jurnalişti de limbă română din Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Israel, reprezentanţi ai Uniunii Jurnaliştilor din România, jurnalişti ai minorităţilor etnice, studenţi ai Facultăţilor de Jurnalism şi Comunicare, cercetaşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *