În toate landurile din Germania, constructorii de locuințe se confruntă cu o răsturnare atât de bruscă a situației încât încetinirea construcțiilor rezidențiale amenință să aibă repercusiuni asupra cele mai mari economii europene.
Mulți dintre ei au declarat că se află în insolvență, ceea ce diminuează obiectivul cancelarului Olaf Scholz de a construi 400.000 de case noi pe an pentru a face față crizei locuințelor în câteva dintre cele mai mari orașe ale țării. Săptămâna trecută, guvernul federal împreună cu parlamentele landurilor țării au decis să intervină, prezentând un pachet de măsuri menite să accelereze construcția de locuințe prin reducerea birocrației. Reprezentanții industriei consideră că răspunsul este un pas în direcția cea bună, dar sunt îngrijorați că măsurile nu sunt suficient de puternice și că implementarea va fi mult prea lentă.
Materiile prime sunt acum cu peste 40% mai scumpe decât înainte de pandemie – cea mai mare creștere din Europa. Sectorul bazat pe credite trebuie să facă față și la 10 creșteri consecutive ale ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană. În timp ce țara are în continuare un deficit de locuințe adecvate, în special în marile orașe, costul ridicat al împrumuturilor îi descurajează pe mulți dintre potențialii cumpărători, scrie Financial Times.
Credit foto: Reuters.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News