Peste 150.000 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă, în urma atacurilor lansate de Federaţia Rusă asupra portului ucrainean Odessa, a declarat, viceprimarul oraşului, Oleg Brindac.
Potrivit acestuia, blocarea activităţii în portul de la Marea Neagră a generat o „situaţie catastrofală”, din cauza pierderilor de natură economică şi socială, prezintă AGERPRES.
„În Odessa, o populaţie de 150.000 de oameni o constituiau marinarii şi familiile lor. Pentru ei marea era principala sursă de câştig. Pe lângă aceştia, mai sunt companii de expeditori, lucrători ai portului etc. Desigur, faptul că Marea Neagră e blocată a cauzat o situaţie catastrofală. Unii dintre marinari, datorită schimbărilor legislative, au reuşit să iasă din ţară şi să muncească în alte locuri. Însă pentru toţi cei care îşi aveau serviciul în Odessa situaţia a devenit o catastrofă. Introducerea Iniţiativei Cerealiere ne-a ajutat puţin, dar acum şi această oportunitate mică a dispărut. Economia oraşului Odessa este distrusă”, a afirmat viceprimarul.
Oleg Brindac susţine că oraşul-port supravieţuieşte din impozitele pe salariile militarilor şi cu ajutorul sprijinului financiar internaţional.
„Noi supravieţuim cu ajutorul militarilor, impozitele sunt plătite din salariul lor, şi mai primim ajutor internaţional. Veniturile de la impozitul unic au scăzut considerabil. Veniturile de la impozitul pe imobil au scăzut şi ele”, a adăugat oficialul.
Portul Odessa este închis complet, accesul în zona portuară fiind interzis atât localnicilor, cât şi turiştilor. Închiderea accesului în perimetrul portului a blocat şi accesul publicului la renumitele scări Potemkin, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale oraşului. Scările au fost construite între 1837 şi 1841 şi au o lungime de 142 de metri şi o diferenţă de nivel de 27 de metri.
Odessa este al patrulea oraş ca mărime al Ucrainei, din punct de vedere al populaţiei, cu 1.010.500 locuitori la recensământul din 1 august 2015. El s-a dezvoltat în principal ca urmare a activităţilor din port, fiind considerat unul dintre cele mai importante la Marea Neagră.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News