Skip to content
Opinii & Analize

Închideți-l pe Victor Ponta în toaletă, fără telefon și fără televizor!

Vă spuneam că PSD stă extrem de bine în sondaje şi pe terenul de luptă politică. Baronii şi primarii partidului sunt bine înfipţi în judeţe. De acolo vine seva adevărată a voturilor. De la șoșonarii partidului. Este posibil ca Dragnea să obţină un rezultat mai bun decât cel din anul 2004 de la parlamentare. Atât de bine stă PSD (vă mai spuneam), încât va câştiga en fanfare alegerile şi, la fel de evident, va pierde guvernarea. Asta este soarta PSD din ultimii 15 ani. Sunt circa 10 procente pe care socialiştii nu le pot surmonta nicicum.

La un moment dat, când mai avea frică, era prevăzător (deci era mai lucid), Liviu Dragnea a înţeles că doar USL (PSD plus PNL) poate câştigă cu 50 la sută alegerile generale. Dragnea este unul dintre creatorii USL. Azi, PSD speră un miracol din partea ALDE, adică partidul lui Tăriceanu să facă pragul electoral. Strategia lui Dragnea este aceeaşi, însă Tăriceanu nu este Crinul anilor 2011- 2012. S-ar putea că ALDE să treacă pragul, dar ce te faci dacă şi PMP-ul lui Băsescu intră în parlament? Mi-aş dori să fiu o musculiţă pe mustaţa lui Dragnea, să ascult dialogul dintre el şi Marinar când vor negocia guvernarea.

Problema PSD nu sunt doar cele 10 procente şi, astfel, lipsa unui bazin electoral determinant. PSD încă nu l-a beştelit suficient pe Victor Ponta. De câte ori fostul premier sare din baie şi mai toarnă un comentariu pe Facebook împotriva lui Cioloş şi Iohannis, cei doi cresc în sondaje. E la fel ca în mecanismul bielă-manivelă. Când apare Victor la televizor, e jale: în faţă ochilor, ne apar aievea aroganţa şi superficialitatea şefului PSD din 2014. Salvarea liderilor de facto ai PNL – Iohannis şi Cioloş – vine, în mod paradoxal, din partea lui Ponta. La un moment dat, Traian Băsescu îl ajuta în acelaşi mod pe Pisicul Victor. Ieşirile fostului preşedinte de la 18:30 de la pupitrul Cotrocenilor l-au încărcat şi l-au ţinut în sondaje pe VV Ponta pe parcursul anilor 2013 şi 2014. Istoria se repetă. PSD nu a învăţat nimic din trecut. Dacă, în 2005, socialiştii se rupeau definitiv de imaginea lui Năstase şi Iliescu, în 2008 ar fi putut câştiga alegerile. Le-au şi câştigat, de fapt, matematic în faţa PD-L. Geoană nu a avut suficiente cojones să îi îndepărteze total pe Năstase şi Iliescu dar, cu toate păcatele lui, a fost cel mai onorabil şef al PSD. Dacă Geoană ar fi acceptat guvernarea cu PNL-ul lui Tăriceanu în 2008, Geoană ar fi stat 10 ani la Controceni. Tăriceanu ar fi rămas şi el, bine-mersi, premier ani în şir. Geoană nu a înţeles că Tăriceanu nu îşi dorea să ajungă preşedinte în 2009, Băsescu a fost cotropit de puterea funcţiei şi s-a bătut ca un leu pentru reînvestitură. Geoană a devenit istorie.

Istoria este bună cu adevărat doar într-un singur scop: să anticipezi viitorul. Acum, în 2016, pe un scor popular foarte bun, PSD nu reuşeşte să-l închidă în toaleta din Kiseleff pe VV Ponta. Cioloş şi Iohannis câştigă meciul numai şi numai prin comparaţie. Adică e simplu: decât cu Ponta şi Dragnea, mai bine cu Iohannis şi Cioloş. Românii au votat atât timp răul cel mai mic, încât o fac instinctiv. Pare banal, dar cam aşa stau lucrurile. Bătălia politică a fost dusă exact în acest punct al alegerii răului mai puţin vizibil (atenţie: nu neapărat răul cel mai mic, ci acela mai greu de perceput). Personal, cred că, în spatele măştilor de oameni afabili, atât Iohannis, cât şi Cioloş sunt dominaţi de o aroganţă mascată, de nevoia de putere şi recunoaştere. Când vor avea puterea totală, cei doi îşi vor da arama pe faţă. Trebuie doar să avem răbdare.

În mod paradoxal, vor fi cele mai terne şi previzibile alegeri din ultimii ani, asta şi datorită legii electorale idioate girate de un neica-nimeni gen Mişu Voicu.

Pentru mine, pentru noi toţi, singura preocupare esenţială este să stăm cu ochii spre Moscova – ruşii au început să-şi încordeze muşchii. Şi nu o vor face cu armata, că nu prea stau bine economic. Ruşii joacă şah, americanii baseball, românii oină…

2 comentarii la “Închideți-l pe Victor Ponta în toaletă, fără telefon și fără televizor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *