Skip to content
Externe

Incident diplomatic la Ankara – președinta CE, lăsată fără scaun de Erdogan. Pîrvulescu: E o lipsă crasă de politețe

psnews.ro
" "

Contactat de PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu a comentat incidentul diplomatic care a avut loc marți la Ankara în timpul întâlnirii liderilor Comisiei Europene și Consiliului European cu președintele turc Recep Erdogan, când Ursula von der Leyen a fost lăsată fără scaun. Acesta a criticat atitudinea președintelui turc, caracterizând-o drept „o lipsă crasă de politețe”, dar și cabinetul Ursulei von der Leyen pentru că „nu a luat în calcul acest lucru și nu au avut o discuție serioasă cu protocolul turcesc”.

„Nu a fost vorba despre o scăpare a protocolului, vă dați seama. Este vorba despre o lipsă crasă de politețe a unui politician care și-a făcut din atacarea drepturilor femeilor un program politic. Turcia, nu cu multă vreme în urmă, a renunțat la protocolul de la Istanbul al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care impunea statelor semnatare o serie de politici privind apărarea drepturilor femeii. A fost o acțiune îndreptată asupra femeii, ceea cea este de o impolitețe intolerabilă, dar care în viziunea islamist-conservatoare a lui Erdogan este cât se poate de justificată pentru că locul femeii este în casă și nu în politică. Politica fiind o afacere masculină, de altfel nici nu o să găsiți femei în partidul lui Erdogan, decât în calitate de soții.

" "

Reproșul nu este doar la adresa lui Erdogan, ci și la adresa lui Charles Michel, care s-a comportat într-un mod nepermis și care ar fi putut să rezolve problema dacă o înțelegea – și pentru un politican cu experiența sa ar fi trebuit să o înțeleagă – și îi oferea scaunul Ursulei von der Leyen, punându-l pe Erdogan într-o situație complicată.

În al doilea rând, avem de-a face cu o relație tensionată. A fost „răsplata” pe care Erdogan o dădea Ursulei von der Leyen pentru declarațiile sale de zilele trecute. Este dreptul minorităților de toate felurile și toate aceste lucruri fac imposibilă cooperarea dintre Uniunea Europeană și Turcia. A fost un răspuns la această chestiune și cred că cabinetul doamnei Ursula von der Leyen trebuie de asemenea să fie criticat pentru că nu a luat în calcul acest lucru și nu au avut o discuție serioasă cu protocolul turcesc și asta era obligația lor, mai ales după tratamentul nediplomatic și superior la care a fost supusă Uniunea Europeană în ianuarie la Moscova de către Serghei Lavrov, când înalt reprezentantul Uniunii Europene a fost pus într-o situație de asemenea foarte complicată”, spune Pîrvulescu.

Analistul susține că staff-ul Ursulei von der Leyen este, de asemenea, responsabil pentru incidentul diplomatic de la Ankara.

„Constatăm că liderii iliberali din afară dezvoltă un asemenea comportament și încearcă să creeze imagini de slăbiciune a Uniunii Europene și datoria celor care sunt în cabinetele acestor demnitari este să prevadă aceste lucruri. Dacă pot explica ce a făcut Erdogan, nu pot să înțeleg de ce nu au luat în calcul aceste lucruri și de ce au pus-o pe Ursula von der Leyen într-o situație atât de complicată.

Noi ne putem complace să constatăm că Erdogan este un mitocan, dar nici nu ne mirăm foarte tare. Dacă noi ne mirăm, atunci de ce nu și-au luat măsuri de siguranță ceilalți, de ce nu au urmărit exact traseul?! Când se discută serviciul de protocol pentru o asemenea vizită se discută fiecare amănunt. Fiecare minut și fracțiune de minut este foarte clar discutată pentru a nu se ajunge în situații deplorabile. Este o scăpare și o bună dovadă că Comisia Europeană nu funcționează ca un Guvern și nu există o foarte bună comunicare între componente pentru că serviciul extern al Uniunii Europene a sprijinit vizita la Ankara, dar nu este exact același sprijin pe care îl oferă ministrul de Externe al unui Guvern dintr-un stat.

Relația dintre Uniunea Europeană și Turcia era deja afectată și este tensionată în foarte multe state membre unde este o minoritate turcă. Situația este complicată”, conchide analistul.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a primit marţi la Ankara pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă în sala de întâlnire a avut loc un moment stânjenitor, pentru că șefa executivului comunitar, singura femeie dintre oficiali, nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *