Skip to content
Politică

Incident grav la Nuclearelectrica? Virgil Popescu cere DEMITEREA ministrului Energiei

facebook.com

Se pare că un incident grav a avut loc la Nuclearelectrica. Vicepreședintele PNL Virgil Popescu îi cere prim-ministrului Mihai Tudose DEMITEREA ministrului Energiei, Toma Petcu, precum și a directorului de la operatorul centralei nucleare Cernavodă, Cosmin Ghiță.

Amintim că despre Cosmin Ghiță (șeful de la Nuclearelectrica, în vârstă de 28 de ani) Jurnalul Național a scris la finele lunii august că a fost consilierul gigantului american Chevron, iar unul dintre asociații lui de afaceri este nepotul lui Bogdan Buzăianu, cunoscut drept „cel mai deștept băiat din energie”.

Într-un comunicat trimis joi PSnews.ro, Popescu susține că Nuclearelectrica „a mințit public” atunci când a anunțat că oprește reactorul 2 pentru lucrări de mentenanță, când de fapt compania s-ar fi confruntat cu defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID).

Iată comunicatul integral semnat de către deputatul de Mehedinți Virgil Popescu (vicepreședinte al Comisiei de industrii și servicii din forul parlamentar inferior):

„În data de 7 decembrie a.c. societatea Nuclearelectrica a mințit public, anunțând o „oprire proactivă” a unității 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanță planificate și preventive. Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactivă.

PNL cere  premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul.

PNL cere, de asemenea, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației și să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cozmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experiență managerială.

PNL își exprimă speranța că sectorul nuclear românesc, unul deosebit de strategic, va rămâne printre cele mai sigure din lume ca și mod de operare, însă acest lucru nu se poate face decât cu ajutorul unor oameni profesioniști, capabili să gestioneze situații complexe, transparenți și integri.

În ultimele luni, numirile la conducerea tuturor companiilor din energie au fost făcute numai pe criterii politice, fără să se ia în calcul vreo competență profesională. Toate aceste lucruri au fost semnalate de PNL în moțiunea simplă pe energie depusă de parlamentarii liberali, moțiune pe care majoritatea PSD-ALDE în mod abuziv refuză să o pună în dezbaterea Camerei Deputaților, într-o tentativă gravă de sfidare a principiilor democratice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *