Incident inedit la summitul de la Minsk: Vladimir Putin şi Nicolae Timofti aproape de a se lua la bătaie

Mai mulți șefi de stat s-au întâlnit cu ocazia summitului Comunităţii Statelor Independente (CSI) de la Minsk, însă întâlnirea nu a fost lipsită de incidente. Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, şi omologul său din Republica Moldova, Nicolae Timofti, au avut vineri un schimb dur de replici, notează Mediafax. Presa străină a speculat că cei doi lideri au fost aproape de a se lua la bătaie.

Președintele moldovean şi-a exprimat regretul în legătură cu atitudinea Rusiei faţă de semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE, acesta reproșându-i lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldoveneşti.

„Ne pare rău că, în urma negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut, colegii noştri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, a afirmat Timofti.

Putin nu a rămas dator și şi-a exprimat regretul că Republica Moldova refuză să se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeană.

„Rusia a iniţiat consultări intense cu Uniunea Europeană şi Ucraina. Şi iată rezultatul, am convenit că intrarea în vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amânată. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relaţii? Ne-am adresat (Chişinăului) în repetate rânduri cu o propunere similară, dar, din păcate, nu am primit un răspuns clar din partea colegilor noştri moldoveni”, a denunţat Putin.

„Nu ne-am opus niciodată unor relaţii mai apropiate cu UE, noi înşine dorim această apropiere”, a subliniat Putin, apreciind că „dificultăţile apar nu din cauza unor măsuri restrictive, ci a refuzului partenerilor noştri de a să discuta în mod deschis despre toate riscurile pentru economia rusă”.

Schimbul de replici între Putin şi Timofti a continuat chiar şi în timpul discursului lui Emomali Rahmon, preşedintele Tajikistanului. Jurnaliştii prezenţi la reuniune nu au reuşit să audă discuţia dintre cei doi lideri, însă au apreciat că Putin şi Timofti au fost aproape de a se lua la bătaie, scrie Moskovski Komsomoleţ (MK) în ediţia de vineri.

Potrivit cotidianului, discuţia tensionată dintre liderul rus şi cel moldovean a provocat îngrijorarea preşedintelui Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev. El a scris cu creionul un mesaj adresat liderului belarus Aleksandr Lukaşenko, însă Timofti şi Putin s-au calmat destul repede şi nu a fost nevoie de intervenţia preşedintelui belarus.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: