Skip to content
Internațional

Incidente în Bolivia după demisia lui Morales – manifestanţii au ocupat o ambasadă

" "

Sediul ambasadei Venezulei din La Paz a fost ocupat duminică de manifestanţi cagulaţi după demisia preşedintelui Evo Morales, aliat fidel al regimului de la Caracas, a declarat ambasadoarea Venezuelei Crisbeylee Gonzalez pentru agenţia oficială de presă boliviană ABI, relatează AFP.

Dotaţi cu dinamită, manifestanţi cagulaţi cu scuturi au ocupat ambasada Venezuelei în Bolivia. Suntem bine şi la adăpost, dar vor să comită un masacru. Ajutaţi-ne să denunţăm această barbarie„, a declarat diplomata.

" "
" "

Mai devreme în cursul zilei de duminică preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a condamnat „categoric lovitura de stat” din Bolivia după demisia lui Evo Morales, forţat să plece de trei săptămâni de proteste şi de faptul că a fost abandonat de armată şi poliţie, scrie agerpres.ro.

Condamnăm categoric lovitura de stat produsă împotriva fratelui preşedinte Evo Morales„, a scris Nicolas Maduro pe Twitter, făcând un apel la „mobilizare pentru a cere să fie protejată viaţa populaţiilor indigene boliviene victime ale rasismului„.

Fostul preşedinte bolivian Evo Morales, care a demisionat duminică după trei săptămâni de proteste în ţara sa, a anunţat că un mandat de arestare „ilegal” a fost emis pe numele lui, relatează AFP.

Denunţ în faţa lumii şi a poporului bolivian faptul că un ofiţer de poliţie a anunţat public că a primit instrucţiuni de a executa un mandat de arestare ilegal emis împotriva persoanei mele„, a postat fostul lider socialist pe Twitter.

De asemenea, grupuri violente au atacat domiciliul meu. Puciştii distrug statul de drept”, a adăugat Evo Morales, de 60 de ani, despre care nu se ştie unde se află duminică seară.

Totuşi, potrivit Reuters, un şef al poliţiei boliviene a infirmat duminică, pe un post local de televiziune, că ar exista un mandat de arestare pe numele lui Morales.

La putere din 2006, Evo Morales şi-a anunţat duminică demisia după ce a pierdut susţinerea armatei şi a poliţiei.

Scrutinul de pe 20 octombrie s-a soldat cu realegerea lui Evo Morales pentru un al patrulea mandat până în 2025, o opţiune respinsă totuşi de populaţie în cadrul unui referendum din februarie 2016.

Duminică seară, poliţia a arestat-o pe preşedinta Tribunalui electoral suprem (TSE), Maria Eugenia Choque, din ordinul parchetului, care anchetează asupra neregulilor din scrutinul din octombrie, precum şi pe vicepreşedintele TSE, Antonio Costas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *