Skip to content
Politică

Incidente electorale mai puține decât în campania din 2009

Gabriel Oprea, ministrul de Interne, a declarat miercuri că după două săptămâni de campanie electorală, au fost sesizate de patru ori mai puține incidente în comparație cu campania anului 2009.

„Din analiza situației, este evident că incidentele sesizate sunt mult mai puține decât precedentele campanii electorale. Dacă ne raportăm la scrutinul din 2009 pentru alegerea președintelui României, în aceste două săptămâni de campanie numărul incidentelor a fost de patru ori mai mic, adică în 2009 la jumătatea campaniei electorale aveam înregistrate 429 de incidente, în prezent sunt sesizate numai 99 de evenimente electorale”, a declarat Gabriel Oprea.

Ministrul a adăugat că cele mai multe dintre incidente au fost sesizări din oficiu ale Poliției, în timp ce în urmă cu cinci ani majoritatea veneau din partea partidelor politice.

Astfel, au fost semnalate 25 de fapte cu caracter penal, de trei ori mai puține față de campania din 2009, când au fost înregistrate 77. Totodată, până acum 10 persoane sunt cercetate fără a fi fost necesară reținerea sau arestarea acestora.

Ministrul a mai declarat că pentru a se menține în continuare parametrii de legalitate, la nivelul MAI au fost mobilizate 30.000 de persoane în toată țara. Astfel, dispozitivul de ordine publică implicat în misiuni este format din 17.000 de polițiști, circa 10.000 de jandarmi și peste 3.800 de polițiști de frontieră. Numărul forțelor va crește până la 50.000 de angajați ai MAI în ziua votului, sau când situația operativă va impune mobilizare suplimentară.

Nu în ultimul rând, Gabriel Oprea a cerut prefecților să vegheze în continuare la aplicarea legii.

„Nimeni nu este mai presus de lege, iar dumneavoastră nu trebuie să vă temeți decât de consecințele ce decurg din neaplicarea riguroasă a legii”, a adăugat Gabriel Oprea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *