Skip to content
Externe

Incidentele de la Capitoliu, o consecință a celor 6 luni de violență stradală din SUA, susține Dan Dungaciu: Democrații trebuie să-și tempereze și ei susținătorii

Inquam Photos/Alexandra Pandrea

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că reacțiile violente și asaltul asupra Capitoliului de către protestatarii pro-Trump reprezintă o consecință a ultimelor 6 luni de violență stradală din Statele Unite.

„Cred că cea mai simplistă viziune despre America este să raportăm totul la Donald Trump. Adică Donald Trump este principalul vinovat și dacă îl extragem pe Donald Trump din sistem, sistemul va reveni la o situație mai bună. Ar fi frumos să fie așa, dar indiferent de vina evidentă a lui Donald Trump, situația nu e atât de simplă.

Să ne înțelegem, ceea ce s-a întâmplat aseară este impardonabil, nescuzabil și de neacceptat, dar oamenii aceștia care au intrat în Capitoliu sunt consecința a 6 luni de violență stradală în Statele Unite ale Americii, permanent la TV și nesancționate așa cum s-ar fi cuvenit de toți actorii politici. Altminteri spus, când erau atacate clădiri federale în orașele americane, din păcate reacția nu a fost unanimă și  a fost clar de condamnat, și din acest punct de vedere, 6 luni în care violența stradală a devenit instrument politic pentru unii nu putea să nu producă consecințe.

Ceea ce vreau să zic este că avem de-a face cu o evoluție nefericită în democrația americană care nu este estimată doar de episodul de ieri și asta nu înseamnă că mâine, după ce protestatarii vor pleca acasă, lucrurile vor reveni la normal. Nu va fi, din păcate, așa.

În al doilea rând, există în America 30-40 de procente de populație care nu cred că alegerile au fost corecte. Când ai așa ceva într-o democrație, indiferent că oamenii aceea sunt în eroare, indiferent că îi cataloghezi drept conspiraționiști sau chiar proști, situația este gravă pentru o democrație. Cel mai grav lucru care se poate întâmpla unei democrații este ca cetățenii să nu mai aibă încredere în instituțiile sale. Când cetățenii nu mai cred în sistemul electoral într-o democrație, lucrurile sunt grave și din păcate în SUA există această neîncredere care trebuie abordată, că ne plac acei oameni, că nu ne plac, că îi disprețuim sau nu, nu poți să decupezi din America 30-40% din populație și să te faci că ei nu există, indiferent de persoana lui Donald Trump”, spune Dungaciu.

Plecând de la întrebarea „Ce e de făcut cu Donald Trump?”, sociologul susține că fostul președinte nu va părăsi politica decât cu „picioarele înainte”.

”Altminteri spus, ce se va întâmpla cu acest personaj politic care în ultima vreme a dat semnale foarte limpezi că nu va ieși din politică, nu spun de la Casa Albă, dar din politică nu va pleca decât cu „picioarele înainte”.

Donald Trump a dat semnale foarte clare către electoratul lui, nu către electoratul republican, ci către electoratul trumpist republican că bătălia continuă, că votul a fost fraudat, că sistemul i-a păcălit, că ține la ei și că sunt deosebiți, deci să stea vigilenți pentru că s-ar putea să îi mai caute. 

Donald Trump a dat semnalul că începe o luptă pentru partidul republican. Fiul lui Donald Trump a dat un mesaj în timpul manifestării mitingului de susținere a lui Donald Trump, înainte de violențele din Capitoliu în care spunea așa, Partidul Republican nu vă aparține vouă (Congresului Republican), ci îi aparține lui Donald Trump.

S-ar putea să asistăm la o resetare a politicii americane după aceste episoade complet nefericite”, spune Dungaciu.

În încheierea interviului, sociologul atrage atenția că este nevoie de o schimbare și din partea susținătorilor Partidului Democrat care trebuie să îi tempereze pe aceștia pentru „a opri violența”.

„În ultimul rând, să nu uităm că probleme există și în Partidul Democrat, și acolo există o fracțiune extremă numai că acolo este mai degrabă de extrema stângă progresistă liberală și care va trebui și ea temperată de administrația Biden.

Administrația Biden, pe lângă că va avea de luptat cu o facțiune din Partidul Republican care este foarte dură, care crede că alegerile au fost fraudate, va avea de luptat și cu tabăra din interiorul Partidului Democrat care e radicalizată și care se mai poate radicaliza pe marginea episoadelor de genul celui de ieri. O radicalizare în rândul taberei democrate va produce evident un răspuns la fel de radical. Violența naște violență, și cine seamănă vânt culege furtună de cele mai multe ori.

Ca violența să se oprească în America e nevoie ca și Partidul Democrat să își tempereze susținătorii, care au fost foarte vii, foarte vivaci, care au fost prezenți pe străzile americane înainte de alegerile prezidențiale, deci din acest punct de vedere trebuie făcut un efort extrem de complicat pentru ca America să mai rămână ceea ce sperăm noi că poate să rămână”, a conchis Dungaciu.

Miercuri, sute de susținători ai lui Donald Trump s-au adunat la clădirea Congresului american pentru a boicota validarea victoriei democratului Joe Biden, iar unii chiar au au reuşit să pătrundă în Capitoliu. Mulțimea a fost până la urmă dispersată, iar procedura din Congres – reluată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *