Skip to content
" "
Politică

Incompatibilul Mircea Diaconu: marioneta lui Ponta pentru strategia anti-PSD

Inquam Photos / George Călin

Alegerile prezidențiale din 2019 îl aduc pe scena politică pe Mircea Diaconu sau, mai bine zis, îl readuc pe Mircea Diaconu. Un candidat care stă în umbra lui Victor Ponta și speră să învingă PSD.

Actorul Mircea Diaconu – celebru mai ales pentru rolul din filmul Filantropica – nu este deloc un personaj nou în politică sau un om care poate aduce schimbarea, în condițiile în care de-a lungul timpului a schimbat câteva partide și câteva funcții, însă fără a avea vreun rezultat pentru care să ni-l amintim astăzi.

Nu este deloc un personaj politic nou, chiar dacă rămâne în continuare necunoscut majorității votanților din România. Mircea Diaconu a reușit de-a lungul timpului să se folosească de mai multe partide, pe care ulterior le-a trădat, le-a abandonat și și-a urmărit propriul interes. Un actor care a mimat politica pentru a-și atinge scopurile.

Cel mai important rol politic al lui Mircea Diaconu, și totodată primul, este în 1989 când a vorbit pe balconul Comitetului Central după fuga lui Nicolae Ceaușescu, fiind în gașca de așa-ziși artiști care au contribuit la așa-zisa Revoluție.

Încă din 1990 acesta a intrat în politică, când a fondat Alianța Civică. Abia în 1996 și-a făcut curaj să candideze la Primăria Capitalei, numai că la scurt timp a renunțat la această idee. Pe vremea aia era susținut de Varujan Vosganian, un politician care la rândul său mimează literatura.

Incompatibil cu politica

În 2008 marchează primul succes în politică cu PNL și obține un mandat de senator. Doi ani mai târziu a ajuns chiar vicepreședinte al aceluiași partid. În 2012 chiar se bucură de titlul de ministru al Culturii și în acel moment au început problemele sale.

În 2012, Mircea Diaconu era și senator, și ministru, și director al Teatrului Nottara. Agenția Națională de Integritate l-a trimis în judecată, Parlamentul l-a protejat, însă decizia instanței l-a obligat să renunțe la funcții. Actorul se încăpățâna să nu vadă niciun conflict și își vedea de propriul interes. Era vremea USL-ului condus de Ponta și Antonescu, iar politicienii credeau că își permit orice în Parlament. Ulterior, Diaconu a renunțat la funcții.

Asta nu l-a împiedicat să candideze în 2014 la europarlamentare, deși instanța stabilise o interdicție timp de 3 ani pentru a fi ales în funcții publice. PNL i-a retras sprijinul, iar Mircea Diaconu a plecat din partid și a început o campanie de victimizare.

În 2014 erau vremurile în care DNA-ul condus de Kovesi împărțise societatea în două tabere: cei pro justiție și cei anti-justiție. Evident că Diaconu a primit sprijinul celor anti-justiție, în special al lui Dan Voiculescu (politician și om de afaceri cu ani grei de pușcărie). Mizând pe victimizare și pe un proces împotriva deciziei judecătorilor, Diaconu obține dreptul de candida pentru europarlamentare.

Parlamentul European i-a adus o avere

Victoria sa la europarlamentare este un merit al celor de la PSD care au transferat voturi pentru Diaconu. Faptul că a trecut de pragul de 5% a reprezentat o surpriză pentru toată lumea, chiar și pentru el însuși.

Mircea Diaconu a investit în campanie, s-a concentrat pe anumite județe în care PSD controla teritoriul și a reușit să fure suficiente voturi, reușind un scor de 6,81%. Mai mult decât UDMR sau PMP. Și pentru a înțelege și mai bine de ce este importantă victoria lui Diaconu, în același an, tot la europarlamentare, PDL obținuse puțin peste 12%. Deci un singur om a luat jumătate din cât câștigase PDL, partid care a guvernat România atâția ani.

În Parlamentul European, Mircea Diaconu și-a alimentat serios conturile, în condițiile în care un europarlamentar câștigă peste jumătate de milion de euro în cei 5 ani în PE. În tot acest timp, Mircea Diaconu a jucat în tabăra PSD și a lansat numeroase atacuri la adresa Uniunii Europene pentru a-i proteja pe corupții României.

Tocmai de aceea, din declarația de avere reiese că Mircea Diaconu are conturile pline atât cu banii Uniunii Europene, cât și cu diferite venituri anuale. Economii în valoare de aproximativ 120.000 de Euro, la care se adaugă venituri din 2018 în valoare de 180.000 de lei.

Mircea Diaconu este unul dintre privilegiații României având salariu pentru regizor la Nottara, pensie de vârstă, pensie de merit și alte drepturi de autor. La acestea s-a adăugat în 2018 și indemnizația de europarlamentar.

Șanse la alegerile prezidențiale

Mircea Diaconu intră în această campanie încercând să treacă de pragul de 5%, chiar dacă unele sondaje îl plasează cu mult peste acest prag. Scena politică din România are numeroase oferte și la nivel național Mircea Diaconu nu se bucură de o mare notorietate. Mircea Diaconu rămâne un politician care poate produce surprize în comunități restrânse.

Totuși, Victor Ponta l-a trimis în cursă tocmai pentru a nu fi el însuși nevoit să candideze și să înregistreze o altă înfrângere. Mircea Diaconu intră pentru a fura cât mai multe voturi de la PSD, dar în comparație cu Viorica Dăncilă pare în aceste zile doar un anonim care s-a trezit într-o competiție ce nu e de nivelul său. Deși joacă rolul de politician fără partid, Diaconu se bucură de sprijinul ProRomânia și ALDE, și în toată cariera lui a avut sprijinul partidelor politice. După 1989 s-a agățat de câte un partid, de câte o funcție și a avut acces la banii statului fără să lucreze în folosul comunității.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *