Skip to content
Politică

Incompetența Guvernului, principalul risc de îmbolnăvire cu virusul Covid-19

Guvern Inquam Photos / Octav Ganea

Noile restricții impuse de Guvern pentru a reduce rata de îmbolnăvire cu virusul Covid-19 au creat o stare de nemulțumire aproape generală. Toată lumea se aștepta ca Guvernul să ia unele măsuri după ce numărul celor infectați a depășit pragul de 2000 zilnic, dar anunțul Comitetului pentru Situații de Urgență a trezit stupoarea și chiar revolta oamenilor. Reprezentanții Guvernului au amestecat retricțiile hilare, cum ar fi obligativitatea purtării măștii la o anumită distanță de școli, cu cele discreționare, precum închiderea restaurantelor (nu și a sălilor de păcănele). Sunt luate măsuri dure pentru a împiedica desfășurarea pelerinajelor religioase, dar nici o măsură împotriva mall-urilor. Singura explicație oferită de Guvern este incidența îmbolnăvirii la mia de locuitori, un indicator greu de înțeles, totuși, și aceasta pentru că nu a fost oferită nici o argumentație. De altfel, Guvernul stă foarte prost la acest capitol, mulțumindu-se să comunice, într-un limbaj greoi, doar măsurile pe care le ia.

Fără îndoială, este vorba, în primul rând, de incompetență. Cu cât Guvernul e mai lipsit de transparență, cu atât mai limpede devine pentru toată lumea că acesta nu are un plan bine structurat de acțiune împotriva epidemiei. Deși au trecut șase luni de când virusul a intrat în țară, Guvernul Orban se comportă ca la început, luând măsuri, de la o zi la alta, fără o regulă anume.

În al doilea rând, este vorba despre interferența cu anumite interese economice, care fac ca restricțiile impuse să pară ilogice. De pildă, oamenii nu au înțelesde ce, inițial, sălile de păcănele nu fuseseră închise. În realitate, există o explicație, anume aceea că industria de păcănele, foarte profitabilă, și-a negociat bine interesele în fața Guvernului. În acest caz, nu e vorba despre logica luptei împotriva extinderii virusului, ci despre ilogica intereselor economice.

În al treilea rând, în fața epidemiei primează interesul politic. Guvernul nu poate explica de ce restaurantele trebuie să fie închise, dar alegerile trebuie să fie organizate. Nu există, nici în acest caz, o logică a luptei împotriva extinderii virusului, ci o logică politică.

Incompetența Guvernului și interferența intereselor economice și politice sunt, în acest moment, cauzele principale de îmbolnăvire cu virusul Covid-19. Oamenii încep să înțeleagă că, dacă cineva e vinovat pentru creșterea alarmantă a numărului celor infectați, acel cineva este Guvernul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *