Skip to content
Politică

Inconsecvențele conducerii PNL. Liberalii își pun singuri piedică / EXCLUSIV

Conducerea PNL seamănă din ce în ce mai mult cu un câine care latră, dar nu mușcă. Cert e că liberalii promit multe, dar nu realizează nimic, senzația de nevolnicie fiind cea care îi domină pe liberalii actuali.

După ce a anunțat cu surle și trâmbițe ieșirea PNL din izolarea politică, conducerea liberalilor a vrut fuziunea cu UNPR. Marea surpriză a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, atunci când aflam că liberalii negociază cu progresiștii, iar acest lucru i-a determinat pe cei din PSD să înceapă recrutările. Mai mulți parlamentari UNPR au trecut în tabăra social-democraților. După acest val de plecări din partidul condus de Valeriu Steriu, UNPR n-a mai atras atenția celor din PNL, care acum ar fi interesați doar de o colaborare post-electorală.

Aceste inconsecvențe ale conducerii PNL riscă să producă partidului un deficit de imagine înainte de alegerile parlamentare din iarna acestui an. Liberalii sunt obișnuiți să se agite, dar fără să aibă și rezultate. Să ne amintim câteva din inconsecvențele din ultimul timp ale conducerii liberale, care i-au exasperat chiar și pe cei mai fideli susținători ai acesteia.

  • Încă de anul trecut, PNL se bătea cu pumnul în piept că va modifica legea electorală, astfel încât primarii să fie aleși în urma a două tururi de scrutin. A fost o perioadă în care fiecare membru de partid promova acest mesaj și puneau presiune ba pe Guvern, ba pe președintele Iohannis ca să se realizeze modificarea legislativă. Nici măcar Curtea Constituțională nu le-a dat dreptate liberalilor, iar înainte de alegerile locale s-a stabilit că PNL trebuie să se mulțumească cu o înfrângere. Primarii au fost aleși într-un singur tur și partidul a uitat repede de acest proiect.
  • Tot anul trecut, liberalii voiau să-l înlocuiască pe Tăriceanu de la șefia Senatului. PNL s-a lăudat inclusiv cu faptul că aveau majoritatea în Senat pentru a face această schimbare, dar PSD le-a dat repede planurile peste cap și Tăriceanu a rămas pe fotoliul său. Înainte de alegerile locale, PNL a încercat revocarea președintelui Senatului cu ajutorul celor din UNPR, dar formațiunea politică condusă de Valeriu Steriu s-a răzgândit și i-a trădat pe liberali.
  • Ajungem la scandalul din București, unde PNL a desemnat patru candidați pentru funcția de primar al Capitalei. Au fost schimbați trei politicieni, din diferite motive, iar al patrulea a înregistrat un rezultat rușinos, sub cota partidului. Electoratul n-a mai avut încredere în partidul condus de Alina Gorghiu și Vasile Blaga și a găsit o ofertă mai bună la USB.
  • După ce PNL și-a făcut un cod de onoare cu promovarea unor criterii de integritate, în plină campanie electorală, Răzvan Sava, candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 4, s-a aliat cu Piedone, sperând la victorie. Alina Gorghiu s-a grăbit atunci să promită electoratului că n-o să mai fie nicio alianță cu Piedone, pentru ca după câteva zile să se răzgândească și să-i lase să umble împreună în Sectorul 4. Răzvan Sava s-a clasat pe locul doi, la o distanță foarte mare de primul loc.

PNL s-a transformat într-un partener fără credibilitate pentru cei cu care deschide discuțiile. Enumerările de mai sus arătând haosul în care se zbate conducerea liberală și lipsa de viziune a acesteia. Alina Gorghiu și Vasile Blaga lasă impresia că nu dețin conducerea partidului. Declarațiile și intențiile lor nu au și rezultate care să aducă beneficii partidului. E doar un discurs plin de cuvinte frumoase, care acum nu mai atrage atenția nimănui.

Pe de altă parte, PNL pierde la capitolul încredere. Rezultatul din București ne-a arătat că aceste decizii de ultim moment îi fac pe votanți să-și îndrepte atenția spre alte formațiuni politice. La fel de bine, partidele mici pot evita o colaborare cu PNL. Cine își mai dorește o alianță post-electorală cu PNL, când partidul nu luptă pentru rezultate și se răzgândește, de la o zi la alta, în privința partenerilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *