Încoronare Charles/Regina consoartă Camilla (fişă biografică)

Sursă foto: Twitter (X)

La 6 mai 2023, Camilla va fi încoronată regină alături de soţul său, regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în cadrul unei ceremonii religioase desfăşurată la Abaţia Westminster.

Charles al III-lea a fost proclamat rege la 10 septembrie 2022, de către Consiliul de Ascensiune. Regina Elisabeta a II-a a încetat din viaţă la reşedinţa sa de la Balmoral, Scoţia, la 8 septembrie 2022.

***

Regina consoartă Camilla, fosta Alteţa Regală ducesa de Cornwall, s-a născut la 17 iulie 1947, la King’s College Hospital din Londra, şi este fiica maiorului Bruce Middleton Hope Shand şi a soţiei acestuia, Rosalind Maud Shand. Fosta ducesă mai are o soră Annabel Elliot (n. 1949) şi un frate Mark Shand (1951-2014), potrivit https://www.royal.uk/.

Camilla Rosemary Shand şi-a început educaţia la Dumbrells School, în Sussex, apoi a urmat cursurile Queen’s Gate School în South Kensington. De asemenea, a urmat şcoala „Mon Fertile” din Elveţia şi a studiat la Institutul Britanic din Paris.

A fost căsătorită, în perioada 1973-1995, cu ofiţerul Andrew Parker Bowles, cu care are doi copii, Thomas Henry şi Laura Rose, născuţi în 1974 şi, respectiv, 1978.

Camilla s-a recăsătorit, la 9 aprilie 2005, cu prinţul Charles de Wales, pe atunci moştenitorul tronului britanic, la Guildhall, Castelul Windsor, în cadrul unei ceremonii civile. Ulterior, a avut loc o slujbă religioasă la Capela St. George, prezidată de Arhiepiscopul de Canterbury, urmată de o recepţie de nuntă la Castelul Windsor, oferită de regina Elisabeta a II-a (1926-2022).

Regina consoartă Camilla îşi susţine soţul, fostul prinţ de Wales, astăzi Majestatea Sa Regele, în îndeplinirea sarcinilor şi angajamentelor sale, însoţindu-l în vizitele în ţară şi în străinătate. Primul angajament oficial în calitatea sa de ducesă de Cornwall a fost o vizită la General Southampton Hospital, la 23 mai 2005. Prima sa vizită oficială în străinătate a avut loc în noiembrie 2005, în cadrul căreia s-a întâlnit cu preşedintele George W. Bush şi cu Prima Doamnă Laura Bush la Casa Albă. În 2009, ducesa de Cornwall şi prinţul de Wales au fost primiţi la Vatican, de papa Benedict al XVI-lea.

Regina consoartă şi-a asumat angajamente publice în numele organizaţiilor de caritate pe care le sprijină, peste 100, a căror patroană sau preşedintă este. Activitatea de caritate este variată, acoperind mai multe teme: sănătatea şi prosperitatea, promovarea alfabetizării, artele, bunăstarea animalelor şi sprijinirea victimelor violurilor şi agresiunilor sexuale.

Regina Elisabeta a II-a a transmis, începând cu 2016, o serie de patronaje şi altor membri ai Familiei Regale. Camilla, pe atunci ducesă de Cornwall, şi-a asumat noi patronaje ale organizaţiilor caritabile Barnardo’s, Battersea Dogs & Cats Home şi The Royal School of Needlework, Medical Detection Dogs, care se numără printre principalele organizaţii filantropice din lume care folosesc animale de companie în diagnosticarea unor maladii grave. În iulie 2021, a devenit patroana primului centru de referinţă pentru agresiuni sexuale din Nigeria, Mirabel.

Regina consoartă patronează mai multe organizaţii şi asociaţii literare, precum The Royal Society of Literature, şi sprijină din 2015 un concurs de scriere creativă.

În calitate de ducesă de Cornwall, Camilla a primit, în 2012, titlul „Dame Grand Cross”, cea mai înaltă distincţie pentru femei în cadrul ordinului „Royal Victorian Order” (suverana britanică apreciind în mod deosebit serviciul adus), apoi, în 2016, a devenit membră a Consiliului Privat. În decembrie 2021, regina i-a acordat distincţia „Dame” a Ordinului Jartierei, cel mai prestigios ordin cavaleresc britanic.

În calitatea lor de reprezentanţi ai reginei Elisabeta a II-a în străinătate, cuplul princiar a vizitat, în 2016, Croaţia, Serbia, Muntenegru şi Kosovo, turneul axându-se pe teme precum educaţia tinerilor, dezvoltarea sustenabilă, protecţia mediului înconjurător, dialogul interconfesional, alimentaţia sănătoasă şi ajutorul acordat victimelor violurilor. La începutul lunii aprilie 2017 au fost primiţi la Vatican, de papa Francisc, căruia i-au dăruit un coş plin cu produse bio de la ferma lor din Highgrove, potrivit AFP. În noiembrie 2017, au efectuat un turneu de 11 zile în Singapore, Malaysia, Brunei şi India. La începutul lunii aprilie 2018, ducesa de Cornwall şi prinţul de Wales au sosit în oraşul australian Brisbane pentru a asista la deschiderea ediţiei a 11-a a Jocurilor Commonwealth-ului. Între 24 şi 27 martie 2019, cuplul princiar a efectuat o vizită oficială în Cuba, prima a unor membri ai familiei regale britanice în această ţară. În noiembrie 2021, au întreprins vizite în Iordania şi Egipt. În mai 2022, au vizitat Canada, în cadrul celebrărilor pentru marcarea celui de-al 70-lea an de domnie a reginei Elisabeta a II-a.

În 2021, în timpul pandemiei de COVID-19, regina consoartă a lansat „The Reading Room” – o platformă Instagram pentru descoperirea de cărţi noi şi a oamenilor extraordinari care le creează. În februarie 2023, iniţiativa a fost relansată ca organizaţie caritabilă, numită „The Queen’s Reading Room”, conform site-ului oficial https://www.royal.uk/.

La 5 februarie 2022, într-un mesaj adresat naţiunii, în ajunul Jubileului de Platină, regina Elisabeta a II-a a declarat că, atunci când fiul ei Charles va deveni rege, dorinţa ei cea mai sinceră este aceea ca ducesa de Cornwall să fie recunoscută ca Regină consoartă. Titlul oficial acordat Camillei ar fi fost de „Alteţa Sa Regală Prinţesă Consoartă”, conform https://www.royal.uk/.

Regina consoartă i-a adus un omagiu televizat regretatului monarh la 18 septembrie 2022, înaintea funeraliilor de stat, rememorând „ochii săi albaştri minunaţi” şi spunând că îşi va aminti mereu zâmbetul ei. În omagiul înregistrat în prealabil la BBC, Camilla, soţia regelui Charles al III-lea, a descris-o pe regina Elisabeta a II-a drept o „femeie solitară” într-o lume dominată de bărbaţi.

Până în septembrie 2022, reşedinţa oficială de la Londra a cuplului regal a fost Clarence House. Începând cu 10 septembrie 2022, odată cu accederea lui Charles al III-lea pe tronul Marii Britanii, reşedinţa oficială este Palatul Buckingham.

Regina consoartă Camilla a vizitat, la 24 noiembrie 2022, organizaţia de caritate pentru copii Barnardo’s Nursery din estul Londrei, unde a participat la „un picnic cu ursuleţi de pluş”, în timpul căruia au fost servite sandviciuri cu marmeladă, gustarea preferată a fostului monarh. Cu acest prilej, a înmânat câteva zeci de ursuleţi Paddington, care au fost depuşi de numeroşi cetăţeni britanici în mai multe spaţii publice în semn de omagiu adus regretatei regine Elisabeta a II-a, potrivit Reuters. Regina Elisabeta a II-a a patronat organizaţia de caritate până în 2016, anul în care Camilla, pe atunci ducesă de Cornwall, a preluat patronajul asupra asociaţiei.

Prima vizită în străinătate ca regină consoartă a avut loc în Germania, în perioada 29-31 martie 2023, când l-a însoţit pe regele Charles al III-lea.

Printre pasiunile reginei consoarte Camilla se numără cititul, cartea pe care ar citi-o la nesfârşit fiind „Mândrie şi Prejudecată” de Jane Austen, dar şi grădinăritul, având o producţie proprie de miere în Wiltshire. Această miere este vândută la Fortnum & Mason pentru a strânge bani în scopuri caritabile, arată https://www.royal.uk/.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: