Încoronarea Regelui Charles: Un eveniment fără precedent în ultimele şapte decenii. Ghidul ceremoniei

Regele Charles al III-lea/Twitter
Regele Charles al III-lea/Twitter

Zeci de fani ai regalităţii au început deja, încă de joi, să campeze în centrul Londrei înainte de încoronarea Regelui Charles, care are loc sâmbătă, dar, în timp ce aceştia şi alte milioane de oameni aşteaptă cu entuziasm şi nerăbdare evenimentul istoric, cel puţin la fel de mulţi spun că nu le pasă, relatează Reuters.

Cu un spectacol fastuos şi o imensă procesiune militară, încoronarea, ale cărei origini datează de aproape un mileniu, va fi cel mai mare eveniment ceremonial din ultimele şapte decenii, de la cel organizat pentru mama lui Charles, regina defunctă Elizabeth, în 1953.

Pentru unii britanici, este un eveniment care se întâmplă o dată în viaţă. Pentru alţii, este o ocazie binevenită doar pentru că oferă o zi liberă de la serviciu, o vacanţă în plus, luni, decretată zi liberă în onoarea evenimentului, informează news.ro.

„Pur şi simplu mie îmi iau totul, iar ei nu au muncit nicio zi în viaţa lor”, spune Philip Nash, în vârstă de 68 de ani, în timp ce mătură străzile din Whitechapel, o zonă săracă din estul Londrei. „Mi-ar plăcea să-l văd pe unul dintre ei venind aici, să vină să măture strada asta. Ştiţi pe vreunul dintre ei care să facă o zi de muncă? Sunt ca nişte vampiri, îmi sug sângele”, spune supărat bărbatul.

Pentru unii dintre locuitorii din Whitechapel, o zonă din capitala britanică în care imigranţii se stabilesc de secole, o ceremonie spectaculoasă pentru familia regală pare nepotrivită, în condiţiile în care mulţi au de făcut faţă inflaţiei ridicate – de peste 10% – care a ridicat simţitor preţul alimentelor şi al energiei.

„În condiţiile în care o mulţime de oameni se luptă să plătească facturile şi se confruntă cu multe lipsuri, este cam descurajant să vezi la televizor atâtea resurse şi bani oferiţi acestei familii. Nu pare că ne dau nimic înapoi”, spune şi Unab Ali, 19 ani, student la stomatologie.

În întreaga capitală şi în multe părţi ale Marii Britanii, magazinele şi zonele publice sunt împodobite cu pancarte cu steagul Uniunii şi sunt planificate petreceri de stradă. Ecrane gigantice vor arăta ceremonia în 30 de locuri din întregul regat.

CÂT DE INTERESAŢI SUNT BRITANICII DE EVENIMENT? CE SPUN SONDAJELE

Dar în timp ce planificarea şi detaliile pentru ocaziile istorice au fost urmărite de luni de zile în mass-media, sondajele sugerează că cea mai mare parte a publicului nu este atât de interesat.

Un sondaj YouGov realizat luna trecută a arătat că doar 33% dintre cei întrebaţi erau interesaţi de acest eveniment. Un alt sondaj, realizat săptămâna trecută, a arătat că 48% dintre respondenţi erau dispuşi să urmărească acest eveniment la televizor, faţă de 46% care au spus contrariul.

Această situaţie contrastează cu cea din 1953, când milioane de oameni s-au înghesuit pe străzile Londrei şi aproximativ 27 de milioane de oameni au urmărit ceremonia televizată de la încoronarea lui Elizabeth. Pentru mulţi dintre ei, era prima dată când se uitau la un eveniment transmis la televizor.

„De fapt, sâmbătă mă voi deconecta complet şi voi merge să fiu în natură pentru o zi, cu telefonul închis. Aşa că nu voi sărbători”, spune Justin Hackney, un cineast în vârstă de 32 de ani. „Dar ştiu că mama mea o va face, pentru că este ceva special pentru ea, pentru că a fost special şi pentru bunica mea”, adaugă tânărul.

Şi printre cei care joi se aliniau deja pe Mall, marele bulevard ce duce către Palatul Buckingham, predomina sentimentul că va fi un moment special.

„Nu aş fi ratat asta pentru nimic în lume”, spune Tony Chen, care a venit din centrul Angliei pentru a-şi instala cortul pe Mall, în ciuda faptului că are o afecţiune cardiacă severă. „Să fii acasă şi să te uiţi la televizor nu este ca şi cum ai fi aici, în viaţa reală”, explică el.

Ali Stephens, în vârstă de 50 de ani, asistent medical asociat, recunoaşte că ar putea părea un nonsens, „dar este nonsensul nostru”, adaugă ea. „Este ceva pe care această ţară mică îl are şi state mari nu au aşa ceva. Aşa că ar trebui să preţuim cu adevărat şi să fim recunoscători pentru tot acest fast şi toate aceste prostii… Nu ai parte de aşa ceva într-o republică!”, arată britanica.

GHIDUL CEREMONIEI

După o ceremonie religioasă sâmbătă, înrădăcinată în tradiţia monarhică, dar pe care regele a dorit să o modernizeze puţin, Regatul Unit va trăi trei zile de festivităţi pentru a celebra încoronarea lui Charles al III-lea.

– Tradiţii –

Această zi istorică va începe cu „Procesiunea regelui”, care se va deplasa caleaşca de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey pe un traseu de aproximativ doi kilometri.

Ceremonia propriu-zisă va începe la ora locală 11.00 (10.00 GMT – 12.00 – ora României) şi va dura aproximativ două ore, sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, notează AFP.

Cu muzică din repertoriul clasic, precum şi compoziţii mai moderne, aceasta este menită să „reflecte rolul monarhului în prezent şi să privească spre viitor, fiind în acelaşi timp înrădăcinată în tradiţiile istorice şi în fastul ceremoniei”, potrivit palatului.

Chiar dacă Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, a dorit o slujbă mai simplă şi mai scurtă decât cea a reginei Elizabeth a II-a, în faţa unui public limitat la două mii de persoane (lideri străini, capete încoronate, parlamentari, membri ai societăţii civile), anumite etape sunt intangibile.

Odată intrat în interiorul Abaţiei, regele va fi prezentat şi aclamat de public înainte de a depune jurământul.

Jurământul de încoronare, scris în 1688, a suferit schimbări de-a lungul secolelor.

Elizabeth a II-a, de exemplu, a jurat să guverneze „în conformitate cu legile lor” poporul Regatului Unit şi celelalte 14 ţări asupra cărora domneşte Coroana şi să susţină religia anglicană, al cărei lider suprem este monarhul.

Ceremonia include unele rupturi cu tradiţia: pentru prima dată, regele va rosti o scurtă rugăciune cu voce tare, reprezentanţii altor culte vor juca un rol activ, regina va fi unsă în văzul tuturor, iar unele părţi ale slujbei vor fi rostite în galeză, în gaelică scoţiană şi în gaelică irlandeză.

Apoi, Regele, aşezat pe scaunul Regelui Edward care acoperă „Piatra Destinului” adusă special din Scoţia, va fi uns cu ulei de către Arhiepiscop, urmat de însemnele regale: haina regală, orbul regal (un glob de aur cu o cruce în vârf), sceptrul şi coroana Sfântului Edward, care va fi aşezată pe capul Regelui.

Coroana Sfântului Edward

Membri ai familiei regale îşi vor prezenta omagiile.

Regele şi regina Camilla, care va fi, de asemenea încoronată în cadrul ceremoniei, vor pleca cu caleaşca pentru „Procesiunea Încoronării” spre Buckingham, de data aceasta însoţiţi de un cortegiu de aproape patru mii de militari în ţinută de ceremonie.

caleasca-regala

Familia regală va apărea în cele din urmă la balconul palatului pentru a saluta mulţimea şi pentru a urmări survolul Royal Air Force.

– Rudele –

Mai mulţi membri ai familiei regale vor avea un rol de jucat în timpul ceremoniei, în timp ce unii, precum Prinţul Harry, care va participa fără soţia sa Meghan, şi unchiul său, Prinţul Andrew, care se află în umbră după un scandal sexual, sunt aşteptaţi să fie doar spectatori.

Charles şi-a ales cei patru paji din rândul familiei sale, inclusiv pe nepotul său, prinţul George, în vârstă de nouă ani, al doilea în ordinea succesiunii la tron, sau pe tânărul fiu al lui Edward Tollemache, finul regelui.
Regina consoartă Camilla a ţinut să îşi includă familia din prima ei căsătorie cu Andrew Parker Bowles. Trei dintre nepoţii ei, Gus, Louis şi Freddy, se vor afla printre pajii care o vor însoţi, alături de strănepotul ei Arthur, în vârstă de 10 ani.

– Weekend prelungit –

Pe lângă ceremonie, Marea Britanie se pregăteşte pentru trei zile de sărbători în jurul încoronării, deşi în ţară există încă puţin entuziasm.

Duminică, populaţia este invitată să împărtăşească un „mare prânz” prin petreceri de cartier şi cu un „quiche de încoronare” în meniu, a cărui reţetă a fost dezvăluită la jumătatea lunii aprilie de către palat.

Seara, la Castelul Windsor, la vest de Londra, va avea loc un concert la care vor putea asista 10.000 de britanici.

Katy Perry, Lionel Ritchie, tenorul Andrea Bocelli şi pianistul Lang Lang vor fi capetele de afiş ale concertului, la care nu vor participa vedete britanice.

În fine, familia regală face apel la britanici să facă acte de voluntariat în ziua de luni, 8 mai, zi de sărbătoare.

– Emoji special pe Twitter –

Regele Charles are dreptul şi la un emoji special peTwitter.

„Un nou emoji pentru a marca încoronarea a fost dezvăluit, bazat pe coroana Sfântului Edward. Va apărea pe Twitter” atunci când sunt folosite anumite cuvinte cheie, a transmis Palatul Buckingham.

Nu este prima dată când sunt create emoji-uri pentru sărbătorile regale. În iunie anul trecut, pentru Jubileul de Platină al reginei Elizabeth II, pe Twitter a apărut un emoji în formă de corgi – rasa de câine preferată a suveranei.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: