Skip to content
Politică

Încrengăturile din jurul crizei pestei porcine: nașul lui Dragnea jr., contracte de milioane cu ANSVSA

De aproximativ 3 luni de zile România se confruntă cu o situație pentru care nu era pregătită – epidemia de pestă porcină africană. După două luni, mai mult de 25% din totalul porcilor din țară au fost infectați și omorâți, iar multe afaceri au fost ruinate.

Încercând să găsească soluții, Guvernul a votat tăierea fondurilor pentru pesta porcină africană și reducerea cu 8,5 milioane de euro a alocărilor pentru măsurile de urgență de combatere a bolilor la plante și animale în Uniunea Europeană.

Soluția la care s-a rezumat Guvernul este de a cumpăra cantități imense de dezinfectanți de uz veterinar. Responsabil pentru aceste achiziții este Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor

(ANSVSA), respectiv șeful instituției, Geronimo Brănescu. Ca în cazul gripei aviare din 2005, cele mai multe contracte merg către Farmavet, firmă condusă de familia omului de afaceri Sorin Paul Stănescu. Conflictul de interes apare în momentul în șeful instituției ANSVSA este prieten cu persoana care face cel mai mare profit din răspândirea pestei porcine.

Cei doi au fost asociați până în 2015. Farmavet, condus de Sorin Paul Stănescu, a deținut acțiuni în firma Farmmarc Impex SRL., aparținând familiei lui Geronimo Brănescu până în ziua de azi. Acest aspect scade credibilitatea ANSVSA, instituție indispensabilă într-o asemenea situație de criză. Valoarea totală a contractelor este de peste 2 milioane de euro.

Geronimo Brănescu este șeful ANSVSA din Ianuarie 2017, prin decizia premierului Sorin Grindeanu. Numirea acestuia a fost una dintre primele măsuri luate de Guvernul PSD după victoria avută la alegerile parlamentare din Decembrie 2016.

Acest posibil conflict de interese a fost evitat prin modificarea definiției conflictului de interese din Codul Penal în Iulie 2017. Prin această modificare situația nu poate sa fie adusă în atenția procurorilor.

Art. 301 Conflictul de interese, înainte de modificarea din 2017

(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Art. 301 CP „Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, după modificarea din 2017
Art. 301. – (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.

Se observă ușor că folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane cu care funcționarul s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani a dispărut din definiția infracțiunii, deci a fost dezincriminată.

Paul Sorin Stănescu este în legătură strânsă și cu liderul partidului PSD, Liviu Dragnea. Paul Sorin Stănescu este nașul lui Valentin Dragnea, fiul liderului PSD, iar acesta și Liviu Dragnea se cunosc de 30 de ani potrivit declarațiilor lui Sorin Stănescu.

Paul Sorin Stănescu și Geronimo Brănescu au evitat să comenteze privind contractele cu direcțiile sanitar veterinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *