Skip to content
papa francisc

Încrengăturile din jurul vizitei Papei în România: cine se ocupă de pregătirea evenimentului

bn24.ro

În doar câteva luni, România va găzdui o vizită extrem de importantă, Papa Francisc vine în țara noastră în perioada 31 mai-2 iunie, răspunzând astfel invitației autorităților Statului român și a Bisericii Catolice din România. Doar că, pe o direcție importantă în pregătirea acestei vizite, cea a Ambasadei României de pe lângă Sf. Scaun (Vatican), lucrurile evoluează într-o direcție periculoasă.

Surse din MAE susțin că ambasadorul nostru de pe lângă Sf Scaun, Liviu-Petru Zăpîrțan, a fost invitat de urgență la București pentru o analiză a activității sale după mai multe plângeri și sesizări depuse.

Liviu-Petru Zăpîrțan. Sursa foto: WordPress.com

Recent, a ieșit la lumină o latură întunecată a trecutului lui Liviu-Petru Zăpîrțan.

„Un fost profesor al ofițerilor de Securitate și de Miliție din Cluj până în 1989 este acum ambasadorul României la Vatican și, cel puțin teoretic, trebuie să pregătească vizita Papei Francisc în România”, preciza Ondine Gherguţ, jurnalist, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Aceasta continuă „Până în 1989 scria cărți despre necesitatea eliminării elitelor din societate, inclusiv ale elitelor Bisericii. Acum face parte din elita țării, nu? E moral? Nu distrugi vieți numai dacă apeși pe trăgaci. Cuvintele tale tipărite sau folosite ca învățământ politic într-un stat totalitar pot nimici destine. Se numește Liviu-Petru Zăpârțan. E intelectual, profesor universitar la Cluj, conducător de doctorate. Până în 1989, pe când era asistent universitar, apoi lector, apoi doctor în științe socio-politice, a scris cărți despre elite. Mai précis, despre nocivitatea elitelor în societatea socialistă-comunistă multilateral dezvoltată a lui Nicolae Ceaușescu. În 1974, Zăpârțan și-a luat și doctoratul cu o astfel de temă de cercetare. În paralel, era și profesorul de învățământ politic al Miliției și Securității din Cluj, instrumentele de represiune armată din perioada comunistă. „M-am dus unde m-au trimis. Să știți că am predat învățământ politic nu numai la ei, ci și la Teatru și la Filarmonică” ne-a confirmat senin domnul Zăpârțan într-o discuție telefonică”, a mai scris Ondine Gherguţ pe contul său de Facebook.

În plus, Liviu Petru Zăpîrțan pare să dezvolte relații nepotrivite chiar în interiorul ambasadei. Asa cum reiese de pe site-ul instituției, primul colaborator al domniei sale este Adina Lovin (foto mai jos), o tânără pe care Zăpârțan a ales să o îndrume și din punct de vedere didactic fiindu-i coordonator de doctorat în cadrul Universității Babes Bolyai din Cluj.

Sursa foto: Facebook

Mai precis, documentele oficiale ale universității atestă faptul că în urma concursului din 2017, în cadrul secției de Relații internaționale și Studii Europene din Facultatea de Istorie și Filozofie, Adina Lovin a fost admisă pe locurile cu taxă, iar coordonator de doctorat îi este nimeni altul decât șeful său din cadrul Ambasadei României de pe lângă Sf. Scaun, Liviu Petru Zăpîrțan.

Relația academică a celor doi intervine nu înainte, ci după ce Zăpârțan este numit ambasador al României la Vatican și dna Lovin îi devine prim colaborator. Numirea acestuia a fost făcută în august 2016, iar admiterea dnei Lovin datează din septembrie 2017. Relația academică a celor doi poate genera disfuncții la nivelul Ambasadei României din mai multe perspective, doar una dintre ele fiind de natură funcțională. Astfel, rigorile academice alte Universității Babes Bolyai, despre care înțelegem că sunt cu șfințenie respectate, impun prezența coordonatorilor de doctorate și a doctoranzilor la Cluj, în același timp, de mai multe ori pe an. Asta însemnă că ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun și primul său colaborator pot lipsi din ambasadă, în același timp de mai multe ori pe an, iar pregătirile legate de vizita Papei Francisc să fie astfel amânate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *