Skip to content
Politică

Incultură politică gravă. Macovei intervine în scandalul ANAF-Intact, dar nu ştie cine este al treilea om în stat

Incultură politică gravă. Europarlamentarul ECR Monica Macovei intervine în scandalul ANAF-Intact, dar nu ştie cine este al treilea om în stat.

Într-un comunicat trimis, joi, PSnews.ro, Macovei susţine că miercuri a fost „ziua rușinii”.

„Condamnatul Voiculescu a condus ieri, din spatele gratiilor, o țară. A vorbit și a acționat prin intermediul primilor 3 oameni în stat.

1. Președintele Iohannis, primul om în stat, a dat ieri cea mai dură lovitură justiției, afirmând că o hotărâre judecătorească este «un banal motiv administrativ». Președintele ne-a spus și că justiția se poate negocia, să se ajungă la «o soluție convenabilă» pentru condamnatul Voiculescu, căruia justiția îi cere înapoi banii și bunurile furate de la oameni.

Cum poate reprezenta președintele României și interesele statului român, și interesele unui condamnat care a furat statul, în același timp?

2. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, al doilea om în stat, a încălcat Constituția care prevede separarea justiției de politic, ca puteri ale statului, organizând o dezbatere și chemându-l la ordine pe prim-ministrul Cioloș. ANAF are de executat o hotărâre judecătorească definitivă. Senatul, adică politicul, nu poate să pună la îndoială o decizie a justiției și să ceară nerespectarea acesteia. Or, asta a făcut Tăriceanu. Pentru 3 ore, Senatul României a devenit studioul de emisie pentru televiziunea condamnatului Voiculescu, în numele unei pretinse încălcări a libertății de exprimare, pe care nu o amenința nimeni și nimic.

3. Prim-ministrul Cioloș, al treilea om în stat, a acceptat să se ducă în Senat, deși știa bine că va fi întrebat despre o hotărâre a instanței și va asista la o linșare a justiției. Putea să refuze și să invoce respectarea separației puterilor în stat. Premierul Cioloș a condamnat modul în care ar fi acționat ANAF în acest caz, în loc să încurajeze ferm, fără ezitări și contradicții, aplicarea legii și a deciziilor instanțelor de către instituțiile subordonate. Astăzi, chiar un angajat al condamnatului Voiculescu a recunoscut că echipa ANAF a legitimat o singură persoană, cea care a primit notificările. Și atunci, ce este de condamnat în acest caz? Care este «descinderea în forță a ANAF»?

Efectele afirmațiilor și acțiunilor președintelui Iohannis și președintelui Senatului și ale contradicțiilor prim-ministrului Cioloș ar putea fi dezastruoase pentru statul de drept. Astăzi, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, omul de casă al PSD, vorbește și el de o încălcare a dreptului de exprimare și va face o verificare, inclusiv la ANAF, după ce însuși președintele Iohannis a preluat minciuna angajaților condamnatului Voiculescu, că ar fi pusă în discuție libertatea de exprimare.

Sper însă că justiția va fi puternică și nu se va lăsa intimidată, că ANAF va începe să acționeze ferm pentru recuperarea prejudiciilor și a bunurilor confiscate în instanță.

Iar noi, ca cetățeni, avem un rol important.

Cât să mai acceptăm ca deputații să blocheze justiția, doar pentru a-i scăpa de răspundere pe politicienii anchetați penal, cum au făcut ieri cu Mădălin Voicu, cercetat penal pentru trafic de influență, fals în declarații și spălare de bani? Cât să mai acceptăm ca senatorii să ceară încălcarea legii, doar pentru a beneficia de imagine publică și protecție mediatică?

Politicienii care sunt acum în Parlament nu se luptă pentru statul de drept, ci împotriva lui.

Schimbarea clasei politice actuale prin vot rămâne singura opțiune pentru a scăpa de această rușine”, punctează Macovei.

Din acest comunicat, reiese că Monica Macovei (absolventă de Drept şi plătită cu aproximativ 7.900 de euro pe lună din banii contribuabililor Uniunii Europene, deci inclusiv ai românilor) nu cunoaşte articolul 98 din Constituţia României, care stabileşte clar ierarhia primilor trei oameni în stat:

„(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale”.

2 comentarii la “Incultură politică gravă. Macovei intervine în scandalul ANAF-Intact, dar nu ştie cine este al treilea om în stat

  1. Cand ai fost procuror ceausist si acum o arzi aparatoarea si reformatoarea justitiei, ce mai conteaza un gram de asa zisa incultura politica ??? Asta e ultimul lucru de care imi pasa din caracterul ei infect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *