Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia este legitimă, afirmă secretarul general al NATO

Sursa foto: Jens Stoltenberg

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia este legitimă şi justificată de dreptul Kievului la autoapărare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru săptămânalul german Welt am Sonntag, în prima sa reacţie la intrarea trupelor ucrainene pe teritoriul rus, relatează Reuters.

„Ucraina are dreptul de a se apăra. Şi conform dreptului internaţional, acest drept nu se opreşte la graniţă”, a spus Stoltenberg, adăugând că NATO nu a fost informată în prealabil despre planurile Ucrainei şi nu a jucat niciun rol în ele.
Şeful NATO a declarat că Ucraina riscă prin avansul pe teritoriul Rusiei, dar că depinde de Kiev cum îşi desfăşoară campania militară.
„Preşedintele (ucrainean) (Volodymir) Zelenski a precizat că operaţiunea are ca scop crearea unei zone tampon pentru a preveni alte atacuri ruseşti de peste graniţă”, a explicat el.
„Ca toate operaţiunile militare, acest lucru vine cu riscuri. Dar este decizia Ucrainei cum să se apere”, a adăugat Stoltenberg.
Kievul a lansat o incursiune transfrontalieră majoră în regiunea Kursk pe 6 august, în timp ce trupele Moscovei continuă să facă presiuni către centrul strategic Pokrovsk din estul Ucrainei.
Incursiunea a fost discutată şi la o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina de miercuri, care a fost solicitată de Kiev pe fondul celui mai mare val de atacuri aeriene ale Moscovei.
Consiliul, care reuneşte membri ai Alianţei militare occidentale şi Ucraina, a fost înfiinţat anul trecut pentru a permite o coordonare mai strânsă între alianţă şi Kiev.
Rusia a numit operaţiunea de la Kursk o „provocare majoră” şi a avertizat că va riposta.
Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: