INDAGRA 2023 – Corespondență PS News: noutățile din prima zi

Indagra Romexpo

Miercuri a inceput, la Romexpo, Indagra & Food 2023. Târgul prezintă ultimele tehnologii din agricultură, horticultură, vitucultură și zootehnie. Cel mai mare eveniment destinat agricultorilor adună în această săptămână peste 500 de expozanti din 23 de țări.

Ediția din acest an a evenimentului este axată pe tehnologii moderne, spune Rona David, corespodent PS News:

„Este o atmosferă foarte bună, astăzi, aici. E adevărat, ne ajută și timpul. Sunt aici de la ora 8:30, 9:00 și am văzut, treptat, cum crește numărul vizitatorilor. Într-adevăr, sunt mai mulți vizitatori decât – cel puțin în prima zi – decât investitori sau oameni care vin să achiziționeze produse, dar lucrurile se vor schimba încetul cu încetul. Așa cum știm, avem Indagra & Food 2023. Deci avem două evenimente într-unul singur și este un loc în care se pune o bază de afaceri, se testează produse de ultimă generație. Ceea ce am observat este că se pune mult accent acum pe niște tehnologii cu transformare digitală și niște soluții ecologice. Cam asta este tendința, deci digitalizare și ecologizare. Eu am fost și anii trecuți la alte ediții și anul trecut, de exemplu, au fost prezente 412 firme, anul acesta sunt 550. Anul trecut au fost 40.000 de vizitatori. Să vedem anul acesta, ar trebui – dacă este direct proporțional numărul de vizitatori cu numărul de expozanți – ar trebui să fie mult mai mulți.

A fost prezent la deschidere și premierul Marcel Ciolacu, care de altfel a și spus că anul acesta au fost alocate peste 500 de milioane de euro din bugetul național programelor de sprijin din toate sectoarele agricole și că va continua investițiile, în special în sistemele de irigații. Deși, în contrast cu ceea ce spune premierul sunt câțiva fermieri cu care m-am întâlnit și care și-au exprimat câteva dintre nemulțumiri. Cea mai recentă nemulțumire este faptul că APIA nu a plătit la timp banii, banii trebuiau plătiți pe 16 octombrie. Vorbim despre avansurile care se dau fermierilor, deci banii pe hectar, și se pare că există o întârziere foarte mare. Consecințele sunt următoarele: dacă ei nu au primit banii la timp, nu au putut să-și plătească la timp creditele către cei care le-au vândut inputuri sau către bănci și atunci există un mare risc să își piardă, unii dintre ei, fermele, afacerile, iar alții să aibă penalități foarte mari. Iar ei spuneau că cel mai grav este că o să fie pe o listă neagră cumva și atunci nu vor mai primi finanțări de la bănci pe viitor.

M-am uitat și eu astăzi ce se întâmplă cu aceste plăți și APIA a dat un comunicat, și pe 23 octombrie, într-adevăr, bani au fost virați către 100.000 de fermieri și e vorba de 41 de milioane de euro per total, dar vorbim de 23 octombrie și nu 16 octombrie, când ei spun că ar fi trebuit să deblocheze aceste plăți. Asta ar fi cea mai recentă problemă. Se mai plâng, bineînțeles, de o lipsă de comunicare. Foarte mulți au venit să se întâlnească cu oficialități, să le spună păsurile, dar așa cum știm, totul se face pe fugă și este foarte greu.

Târgul se va desfășura pe 5 zile, până duminică. Se desfășoară în intervalul orar 9-18. Este un bilet de intrare de 20 lei. Voiam doar să spun că va fi mâine o conferință organizată de Ambasada Statelor Unite și de Camera de Comerț și Industrie a României. Vor fi prezenți atât factori de decizie de la nivel guvernamental, dar și companii din România, Bulgaria, Moldova și Ucraina și se va discuta despre investițiile bugetare ale UE în energie verde, în irigații și în agricultură. Noi vom fi prezenți și dacă vom continua acest dialog, mâine seară putem să dăm detalii din conferință. Vor mai fi și alte conferințe, într-adevăr. Deci da, prima zi aș trage linie și aș spune că este o zi bună pentru că în seara asta am văzut că a crescut fluxul de de vizitatori”.

INDAGRA & INDAGRA FOOD 2023 – cel mai important concept de networking agricol și alimentar din România își deschide astăzi porțile la ROMEXPO. Sunt prezente peste 550 de companii pe o suprafața expozițională de peste 30.000 mp.

Târgul se va desfășura în perioada 25 – 29 octombrie și este organizat în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.

La INDAGRA & INDAGRA FOOD 2023 vor fi prezentate cele mai noi tendințe din domeniul agriculturii, viticulturii, horticolturii și zootehniei. Evenimentul se adresează companiilor de profil din România și din străinatate și oferă, de asemenea, oportunitatea de a întâlni parteneri de afaceri într-un cadru de business.

La Târg participa peste 550 de companii din sectorul agricol și alimentar, din 23 de țări: Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, Grecia, Italia, Liban, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia, Ucraina și Ungaria, evenimentul având un grad de internaționalizare de 38%.

Program și detalii de organizare

SALONUL DE AGRICULTURĂ – PAVILION B1

ZONA A – material săditor, semințe, îngrășăminte

ZONA B – zootehnie/viticultură

ZONA C – mașini, utilaje și echipamente agricole

ZONA D – tehnologii și echipamente pentru irigații, sere și solarii

SALONUL UTILAJELOR AGRICOLE – platformele exterioare 1, 4, 10, 11, V5, V6, 12, 13 și Aleea Negustorilor.

Platformele 12 și 13 – zonă special amenajată pentru animale: ovine, bovine, cabaline și păsări.

SECTORIZARE INDAGRA FOOD

Pavilion B2 – utilaje si echipamente pentru industria alimentară, produse alimentare și materii prime.

Platformele exterioare – Pl.B1, Aleea Crown, Aleea Negustorilor: retaileri, comercianți, producători din industria alimentară.

Pe lângă partea expozițională, conceptul INDAGRA & INDAGRA FOOD 2023 oferă participanților și un program de activități conexe tematice.

US TRADE TALKS FORUM – organizat pe 26 octombrie, ora 10:00, în sala Madgearu – de către Camera de Comerț și Industrie a României și Ambasada SUA în România. Evenimentul reunește factori de decizie guvernamentali și companii din România, Bulgaria, Moldova și Ucraina, prezente la INDAGRA și oferă o suită de oportunități, în special în contextul investițiilor bugetare ale UE și naționale în energie verde, agricultură și infrastructura de irigații.

Conferința „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027″, organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, are loc pe 26 octombrie, în Sala Titulescu din pavilionul B3, în intervalul orar 10:00 – 14:00.

Conferința „Cooperative agricole în pragul unui nou exercițiu financiar”– organizată de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – se desfășoară pe 27 octombrie, în Sala Madgearu din pavilonul B3, începând cu ora 10:00.

Conferințele organizate pe 28 octombrie, în Sala Madgearu din pavilionul B3, în intervalul orar 10:00 – 14 :00, de către Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București:

Risipa alimentară: o abordare sustenabilă în contextul Strategiei Green Deal a Uniunii Europene;
Aspecte privind producerea și utilizarea unui preparat furajer destinat îmbunătățirii performanțelor vacilor de lapte;
Evaluarea autenticității în pensiunile rurale din România;
Utilizarea fibrelor vegetale în produsele de carne;
Microalgele – o nouă sursă de Omega-3.
Simpozionul Tehnico – Știintific organizat de Asociația Generală a Frigotehniștilor din România. Acesta se desfășoară pe 28 octombrie în Sala Titulescu din pavilionul B3, în intervalul orar 11:00 – 15:00.

INDAGRA & INDAGRA FOOD 2023 are și o latură dedicată publicului larg, astfel pe durata celor 5 zile, vizitatorii sunt invitați să admire cele mai frumoase exemplare de animale și să guste din bucatele tradiționale românești.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL