INDAGRA 2023, la final. Ce am văzut, ce am aflat, ce s-a întâmplat

De la un an la altul, INDAGRA a devenit un târg în care fermierii se revăd, discută și își scot, uimiți, căciula în fața utilajelor de sute de mii de euro. Este un târg de ieșit în weekend cu copiii la plimbare, de mâncat mici pe grătar și de povestit ce ai mai făcut în ultimul an. Este un târg în care, cel mai probabil, îi poți numără pe degete pe expozanții care au găsit parteneri noi și au semnat contracte, poate cei cu inputuri să fi avut mai mult succes. În rest, marile afaceri se fac în altă parte. Oricum ar fi, la târg, publicul țintă nu este atins.

INDAGRA 2023- un târg puternic pentru buzunare goale

Privit din alt unghi, INDAGRA rămâne un târg puternic. Anul acesta am văzut aici: drone echipate cu dispozitiv de împrăștiere a pesticidelor, roboți care fac curățenie în ferme, utilaje și echipamente electrice și hibrid, o gamă variantă de îngrășăminte și fertilizanți bio, plante care rezistă genetic la dăunători dar și echipamente de ultimă generație pentru industria alimentare.

La INDAGRA s-au promovat producția sustenabilă a culturilor și instrumentele digitale care accelerează modernizarea sectorului agri-food, serviciile smart pentru irigații, îngrășămintele 100% naturale sau produsele tradiționale.

Drona care descoperă culturile neroditoare

Dronă de pulverizare pentru agricultura
Dronă de pulverizare pentru agricultura

Printre echipamentele inedite prezentate anul acesta la Târgul Indagra se numără o dronă care descoperă culturile neroditoare. Această drona face niște poze deasupra culturii care sunt procesate într-un soft. Astfel, nu mai stresezi plantele, calcand pe ele, deoarece pot fi multe intervenții asupra culturii (uneori e nevoie de 10 -15 tratamente).

Tractorul de 220 000 euro

O altă atracție a târgului a fost  un tractor imens, ultra tehnologizat, cu ajutorul căruia un fermier poate lucra zeci de hectare pe zi. Fară niciun accesoriu, utilajul costă  220.000 de euro.

Tractor ultra tehnologizat Indagra 2023
Tractor ultra tehnologizat Indagra 2023

 

La INDAGRA 2023 au fost prezente oficialități: premierul Marcel Ciolacu, ambasadori, miniștrii Agriculturii, Mediului, Apelor și Pădurilor, secretari de stat, etc.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a avut intervenții despre:

  • Risipa alimentară care reprezintă o temă majoră de discuție în cadrul Comisiei Europene, în momentul de față existând în lucru acte normative care să reducă această risipă până în anul 2030.
  • Problema  irigațiilor în România. Florin Barbu a spus că avem 1,1 milioane de hectare pe care am reușit să le redăm agriculturii, ținta fiind de 2,2 milioane de hectare.
  • Prin proiectele pentru infrastructură secundară sunt alocați 400 de milioane de euro pentru asociațiile specializate în irigații
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, INDAGRA 2023
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, INDAGRA 2023

A doua zi a târgului, pe 26 octombrie s-a desfășurat conferința US Trade Talks Forum organizată de CCIR şi Ambasada SUA în România. Evenimentul a reunit factori de decizie guvernamentali şi companii din România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina, prezente la Inadgra. S-a discutat despre oportunităţi, în special în contextul investiţiilor bugetare ale UE şi naţionale în energie verde, agricultură şi infrastructură de irigaţii.

https://psnews.ro/indagra-energie-verde-agricultura-si-infrastructura-de-irigatii/

România poate fi, pentru următorii 5 ani, un jucător important în regiunea Marea Neagră

În ceea ce privește situația actuală de la Marea Neagră, președintele CCIR,  Mihai Daraban a declarat că „România are șansa de a deveni un hub important la Marea Neagră pentru produsele agricole, dacă ținem cont de faptul că, în momentul de față, Portul Constanța a preluat activitatea cargo a celor șase-șapte porturi ucrainene care și-au încetat activitatea din cauza războiului. Dacă războiul din Ucraina s-ar termină azi, România poate rămâne un jucător important în regiunea Marea Neagră timp de încă cinci ani”.

INVESTALIM, un program strategic pentru industria alimentară

În aceeaşi zi, s-a desfășurat, în paralel,  conferinţa „Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027”, organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală.

Aici, s-a vorbit despre programul INVESTALIM  finanatat de Guvernul României, care are un buget de 600 de milioane de euro, destinat procesatorilor mai mari.

Bugetul alocat acestui program va fi suplimentat la 1,2 miliarde de euro, pentru ca materia primă produsă în România să fie procesată în țara noastră și să reducem astfel importurile de produse procesate și să obținem plus valoare.

Credite pentru capital de lucru agricol, cu o dobândă de 1,95%

Un alt punct atins în conferință a fost cel al creditărilor. Pentru a susține proiectele de investiții ale producătorilor români, Ministerul Agriculturii a demarat procedurile necesare în vederea legiferării unui mecanism de creditare. Astfel, fermierii vor beneficia de credite pentru capital de lucru cu o dobândă de 1,95%, iar costurile legate de ROBOR și comisioane vor fi acoperite din bugetul MADR.

Prin acest mecanism de sprijin, Guvernul României pune la dispoziția fermierilor aproximativ 4,5 miliarde de lei.

Concluzia: agricultura a intrat, cu certitudine, în era hi-tech

Tot mai mulți fermieri investesc în drone și tractoare de ultimă generație pentru a obţine culturi performante. Cu ajutorul anumitor softuri sau programe, fermierii reduc risipa de îngrășământ şi cresc productivitatea plantelor şi păstreaza carbonul și apa din sol.

Cooperative agricole în pragul unui nou exerciţiu financiar

Pe 27 octombrie s-a desfășurat Conferinţa „Cooperative agricole în pragul unui nou exerciţiu financiar, organizată de Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă.

S-a reamintit faptul că deși România are mai mult de 2600 de cooperative agricole, multe dintre ele nu sunt active economic, iar fermierii mici și mijlocii din spatele lor au nevoie de ajutor că să acceseze finanțări, să se conecteze cu actori importanți din domeniul lor și să-și reprezinte interesele atunci când vine vorba despre politicile publice

În dată de 28 octombrie, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti  a organizat mai multe conferinţe care au vizat risipă alimentară, evaluarea autenticităţii în pensiunile rurale din România, utilizarea fibrelor vegetale în produsele de carne, microalgele – o nouă sursă de Omega-3 etc.

INDAGRA  2022

Anul trecut a fost adusă în atenția publicului ideea de smart farming care se bazează pe metode de protejare a mediului înconjurător și conservarea resurselor. S-a prezentat, de asemenea, evoluția sectorului alimentar și provocările cu care se confruntă această.S-au prezentat modalități de procesare, depozitare și transportare a produselor, astfel încât să existe un impact redus asupra mediului. Peste 40.000 de vizitatori au ajuns la INDAGRA & INDAGRA FOOD în 2022 cu 416 companii prezente și care a înregistrat un grad de internaționalizare de 29% .

INDAGRA 2021 s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță sanitară deoarece ne aflăm încă sub regulile pandemiei Covid19.  Atunci au fost prezente doar 130 de companii, din 12 țări, având un grad de internaționalizare de 25%.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: