Ziua conferințelor la INDAGRA: Energie verde, agricultură și infrastructura de irigații

 Agricultură,  energie verde, și infrastructura de irigații la INDAGRA

Despre investiții bugetare  în energie verde, agricultură și infrastructura de irigații s-a discutat, astăzi, în cadrul conferinței US TRADE TALKS FORUM organizată de Camera de Comerț și Industrie a României și de Ambasada SUA în România, la INDAGRA. Evenimentul a reunit factori de decizie guvernamentali și companii din România, Bulgaria, Moldova și Ucraina, prezente la targul agricol.

Ambasadorul Ucrainei în România, Mr. Ihor Prokopchuk a reamintit că Ucraina a exportat din iulie 2022 până în iulie 2023,  33 de milioane de tone de produse agro-alimentare. Din 17 iulie, de când Rusia s-a retras din Inițiativa Marea Neagră,  și în urmă blocării porturilor exporturile Ucrainei s-au diminuat cu 3 milioane de tone pe luna.

“ Se dorește creșterea volumului de tranzit al produselor ucrainene prin România de la 2 mil. la 4 mil.  de tone pe luna. Avem un program la care au aderat 34 de state prin care să se furnizeze 175 de milioane de tone de grâne către Kenya, Somalia, Yemen și Etiopia”, a subliniat Ambasadorul Ucrainei la București.

De partea ucraineană, la granițe, nu există cozi

De asemenea, a mai atras atenția diplomatul ucrainean: “ Calea cerealelor a avut parte de provocări multiple. Cozile sunt foarte lungi la granița dintre Bulgaria și România. Camioanele sunt blocate la granițe și ceea ce am observant, săptămâna trecută, când am trecut din România în Ucraina, că de partea Ucrainei nu erau cozi lungi, cu camioane. Explicația este simplă: în Ucraina există un  sistem electronic, cozi electronice unde camioanele se înregistrează din timp și ajung la granițe la momentul stabilit de sistem. Dorim să existe și în România acest sistem”.

Și atasatul commercial al Ambasadei Bulgariei la București, Ivylo Marinov a vorbit despre aceste provocări ale traficului la granițe României.

Ai nevoie de 38 de ore ca să treci din Bulgaria în România

“Se stă la coadă și 38 de ore că să treci din Bulgaria în România. Trebuie să folosim Dunărea pentru a ajuta traficul.  A fost anunțat noul pod de la Ruse”, a spus Marinov adăugând “ avem o colaborare foarte bună cu România. Avem aici 11 companii bulgărești care lucrează în domeniul irigațiilor și cu care vom porni prin țară. Suntem conștienți că avem foarte multă apă internă pe care, cu programe inovative, să o facem rentabilă pentru agricultură”.

Cristian Nacu: Sfătuim fermierii să folosească fertilizatori microbiologici în locul celor tradiționali

Cristian Nacu, Country Officer for România and Moldova of Internațional Finance Corporation a vorbit despre programele de decarbonizare ale României subliniind faptul că este nevoie de o suma de 350 de miliarde de dolari că investiții pentru a atinge țintele până în 2050. În ceea ce privește infrastructură țării, doar investiția în acest segment este de 250 de miliarde.

“ În România am investit în clădiri verzi care sunt cele mai eficiente clădiri din țară. Vorbim despre birouri, mall-uri, depozite și alte clădiri. În ceea ce privește afacerile agricole, lucrăm déjà cu o banca și intruim funcționarii cum pot consilia fermierii să utilizeze fertilizatori microbiologici în locul celor tradiționali pentru a ajută în procesul de decarbonizare”, a conchis Cristian Nacu.

La eveniment au fost prezenți și Florin-Ionuț BARBU. ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ministrul Energiei, Sebastian Burduja,  Mircea Fechet, ministrul Mediului Apei și Pădurilor, Adrian Pintea Secretar de Stat dar și invitați internaționali: Ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, atasatul commercial al Ambasadei Bulgariei la București, Ivylo Marinov etc.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: