Indemnizații lunare de zeci de mii de lei pentru șefii Transelectrica. Austeritatea nu lovește la fel

Sursa foto: Ștefăniță Munteanu / Transelectrica

Cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere ai companiei cu capital majoritar de stat Transelectrica vor primi în acest an indemnizații lunare de 42.350 lei brut, precum și mai multe facilități precum bani pentru cazare și bani pentru transport, potrivit documentelor oficiale de pe site-ul companiei. E vorba de sume uriașe, duble față indemnizațiile de acum doi ani, spre exemplu, și care sunt plătite într-un an în care coaliția PSD-PNL-UDMR susține că vrea să facă reduceri de cheltuieli bugetare.

Membrii Consiliului de Supraveghere sunt Catalin-Andrei Dascăl, Teodor Atanasiu, Costin-Mihai Păun, Alexandru-Cristian Vasilescu, Rareș Stelian Rusu, Luminiţa Zezeanu și Dumitru Virgil Orlandea.

”Art. 12.2 din Contractul de Mandat se modifică, noua formulare fiind următoarea: „12.2 Indemnizația fixă cuvenită Administratorului pe durata mandatului de membru al Consiliului este în valoare lunară brută de 42.350 lei” – se arată într-un document oficial de pe site-ul companiei.

Un alt document listează alte facilități pe care le vor primii cei cinci membri ai Directorului Transelectrica: chirii de 1.250 de euro/lună și bani de transport.

Bani de chirie: ”pentru ipoteza în care mandatarul (membru al Directoratului) nu are locuință in Municipiul Bucuresti sau pe o raza de 60 km față de Municipiul București, societatea va deconta, la cererea mandatarului însoțită de documente justificative, contravaloarea cuantumului chiriei lunare aferente folosinței unei locuințe amplasate în Municipiul București în limita echivalentului în lei a unei sume nete de până la 1.250 euro/luna”.

Bani de transport: ”pentru ipoteza în care domiciliul mandatarului (membru al Directoratului) nu se află în Municipiul Bucuresti, societatea va deconta, la cererea mandatarului, însoțită de documente justificative, contravaloarea transportului aerian, feroviar și/sau rutier, de la domiciliu până la sediul Mandantului și retur în limita echivalentului în lei a unei sume nete de până la 3.500 lei/luna”.

Transelectrica este o companie monopolistă care gestionează rețelele de transport pentru energia electrică. Noul directorat al companiei este format din Ștefăniță Munteanu (președinte), Victor Moraru, Florin-Cristian Tătaru, Cătălin-Constantin Nadolu și Vasile-Cosmin Nicula. Economedia a explicat aici ce probleme ridică noii membri și modul de selecție a lor, toți cei cinci intrând în sectorul energetic pe filieră politică și neavând formare de bază în energie.

Economedia a scris în octombrie 2024 că procedura de selecție a noului Directorat Transelectrica ar fi trebuit reluată, deoarece a fost viciată, după cum aratău concluziile Corpului de Control al premierului. Cu toate acestea, procedura a fost validată, iar cei cinci au fost numiți în funcții.

Transelectrica, companie de stat strategică din energie, va fi condusă în următorii patru ani din funcția președinte al Directoratului de Ștefăniță Munteanu, un fost consilier județean în Buzău fără experiență în energie, susținut de premierul Marcel Ciolacu, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Economedia.

Totodată, Victor Moraru, un apropiat al vicepremierului Marian Neacșu, va ajunge membru al Directoratului. Moraru și-a dat demisia de la super-agenția care controlează companiile de stat AMEPIP din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate, după ce a numit membri ai comisiei care l-a selectat, iar acum s-a aflat aproximativ în aceeași situație și în cadrul procedurii de selecție pentru șefia Transelectrica. Niciunul dintre ei nu are experiență anterioară în energie.

Florin Tătaru și Cătălin Nadolu își păstrază mandatele de membri. Cel de-al cincilea membru este Vasile Cosmin Nicula, fost vicepreședinte la Curtea De Conturi. Toți cei cinci au intrat în sectorul energetic pe filieră politică, neavând formare de bază în energie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: