Skip to content
Politică

Independența Cataloniei. Reacția explozivă a Guvernului Spaniei la anunțul separatiștilor

Reprezentanţii Guvernului de la Madrid resping declaraţia făcută în Parlamentul regional de către liderul separatist catalan Carles Puigdemont şi ideea medierii internaţionale.

Executivul Spaniei asimilează declarația unei proclamații de independență.

Viceprim-ministrul spaniol l-a descris pe Puigdemont ca fiind o persoană „care nu ştie unde se află şi încotro merge”.

Premierul Mariano Rajoy a convocat o reuniune de urgenţă a cabinetului pentru a discuta paşii de urmat, informează news.ro.

Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a respins propunerea lui Puigdemont privind iniţierea unor discuţii prin intermediul unui mediator internaţional.

„Nici domnul Puigdemont nici nimeni altcineva nu poate avea pretenţia să impună mediere”, a declarat ea. După ce a ajuns atât de departe şi a dus Catalonia la cel mai înalt nivel de tensiune din istorie, preşedintele Puigdemont îşi supune regiunea autonomă celui mai înalt nivel de incertitudine. Discursul pe care l-a susţinut astăzi este al unei persoane care nu ştie unde se află şi încotro merge şi nici cu cine vrea să meargă”, a spus Soraya Saenz de Santamaria.

Ministrul Justiţiei, Rafael Catala a reiterat poziţia Guvernului potrivit căreia referendumul a fost ilegal, iar rezultatele nu sunt valide.

Puigdemont a declarat în Parlamentul regional că referendumul de la 1 octombrie, pe care Madridul îl consideră ilegal, îi dă mandat să declare independenţa Cataloniei faţă de regatul spaniol.

Puigdemont a cerut Parlamentului catalan să suspende efectele oricărei declaraţii de independenţă pe o perioadă de câteva săptămâni, în vederea unui dialog.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *