Skip to content
Media

Indexul libertății presei 2022. România coboară 8 poziții, în categoria țărilor ”problematice”. Presa românească, mai puțin liberă decât cea din R.Moldova

facebook

România scade cu 8 poziții și ajunge pe locul 56 în ierarhia țărilor din indexul libertății presei pe anul 2022, publicat la 3 mai de Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF). Presa românească este devansată de cea a Republicii Moldova, care urcă pe locul 40, potrivit romania.europalibera.org.

Indexul scoate la iveală o polarizare masivă în rândul fostelor state comuniste din Europa Centrală și de Est. Pe de-o parte, Estonia și Lituania, două foste state comuniste ce au ținut de Uniunea Sovietică, ajung să ocupe pozițiile 4, respectiv 9, în Indexul creat pe anul ăsta. În plus, guvernele Cehiei și Bulgariei „slăbesc din frâiele” asupra jurnaliștilor după schimbările de guvern din regiune.

De cealaltă parte, guvernele Sloveniei (54), Poloniei (66), Ungariei (85), Albaniei (103) și-au intensificat eforturile de-a adopta legi draconice împotriva jurnaliștilor.

În iulie 2021, Comisia Europeană a criticat Polonia și Ungaria pentru subminarea independenței presei. În cazul Ungariei, Comisia a lansat procedura de infringement prevăzută în articolul 7 după decizia Consiliului Media de a revoca licența radiodifuzorului independent, Klubradio.

Grecia urmează același trend negativ în materie de îngrădirea libertății presei și ajunge, astfel, statul cu cel mai prost scor în rândul libertății acesteia din Uniunea Europeană – locul 108 – fiind surclasată de Bulgaria.

În aprilie 2021, jurnalistul grec Giorgos Karaivaz, recunoscut pentru investigațiile sale criminale, a fost împușcat mortal în casa sa din Atena. Premierul țării, Kyriakos Mitsotakis, le-a cerut atunci polițiștilor să ancheteze rapid crima comisă.

România ajunge pe locul 56, după ce doi ani la rând (2020 și 2021) s-a situat pe locul 48. Astfel, statul roman iese din categoria țărilor cu o „situație satisfăcătoare” a presei și se clasează în categoria celor cu o „situație problematică”.

De partea cealaltă a graniței, Republica Moldova avansează 49 de poziții și se clasează pe locul 40, cu 16 poziții deasupra noastră. În ultimii doi ani, presa moldovenească s-a clasat pe locuri mult mai joase decât cea din România (91 în 2020 și 89 în 2021).

3 mai este Ziua mondială a libertății presei.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *