Skip to content
Internațional

India, mare exportatoare de vaccinuri pentru Covid-19, se pregăteşte să importe, din cauza creşterii numărului de infectări

Inquam Photos/George Calin

India, mare exportatoare de vaccinuri pentru Covid-19, accelerează aprobările de vacccinuri pentru care au fost autorizate de ţările occidentale şi de Japonia, creând condiţiile pentru posibile importuri de vaccinuri ale Pfizer, Johnson & Johnson şi Moderna, din cauza creşterii numărului de infectări, transmite Reuters.

Măsura, care elimină condiţia ca producătorii vaccinurilor să efectueze studii clinice de mică amploare la nivel local, înainte de a solicita aprobarea de urgenţă, a fost luată în urma celei mai mari creşteri a numărului de cazuri în India, în această lună, la nivel global.

India are cea mai mare capacitate de fabricare a vaccinurilor din lume şi a exportat zeci de milioane de doze înainte de creşterea cereri pe piaţa internă, care a dus la un deficit în unele state ale sale.

Nevoia sa de importuri ar fi o lovitură pentru zeci de ţări sărace care s-au bazat pe India pentru campaniile lor de vaccinare, informează news.ro.

Ministerul Sănătăţii din India a declarat că vaccinurile autorizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii sau de autorităţile din Statele Unite, Europa, Regatul Unit şi Japonia ”pot primi acordul de utilizare de urgenţă în India, impunând cerinţa efectuării unui studiu clinic paralel, post-aprobare”.

Dacă vreunul dintre aceste organisme de reglementare a aprobat un vaccin, vaccinul este acum gata să fie introdus în ţară pentru utilizare, fabricare, umplere şi finisare. Sperăm şi invităm producătorii de vaccinuri precum Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson şi alţii … să fie gata să vină în India cât mai devreme posibil„, a declarat Vinod Kumar Paul, un înalt oficial guvernamental în domeniul sănătăţii, la o conferinţă de presă.

Pfizer a declarat că va lucra pentru a-şi aduce vaccinul în India după retragerea cererii sale de autorizare, în februarie.

India a administrat peste 108 milioane de doze de vaccinuri, a vândut peste 54,6 milioane de doze de vaccinuri în străinătate şi a oferit peste 10 milioane ţărilor partenere.

În prezent, India foloseşte vaccinul AstraZeneca şi un vaccin autohton pentru propria sa campanie de imunizare, iar săptămâna aceasta a aprobat vaccinul rusesc Sputnik V pentru utilizare de urgenţă.

Începând cu 2 aprilie, India a raportat cele mai multe infecţii zilnice din lume, depăşind pentru prima oară 100.000, săptămâna trecută.

Marţi, India a raportat 161.736 de cazuri, ajungând la 13,7 milioane. Decesele au crescut cu 879, la 171.058.

Creşterea cazurilor de infectare, despre care ministrul Sănătăţii, Harsh Vardhan, a recunoscut eşecul generalizat de a ţine cont de deplasările şi interacţiunile sociale, a determinat solicitarea guvernului de a anula evenimente publice uriaşe. Dar sute de mii de hinduşi devotaţi sunt pregătiţi să se scalde în râul Gange miercuri, a treia zi cheie a săptămânii Kumbh Mela – sau festivalul ulciorului.

Aproape un milion de oameni s-au scăldat luni în Gange, crezând că apele sale le vor spăla păcatele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *