Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în luna august.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a scăzut semnificativ în luna august, (cu 7,5 puncte) la valoarea de 47,9 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor fata de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 7,58%.

”Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut semnificativ în luna august, (cu 7,5 puncte) la valoarea de 47,9 puncte. Această situaţie s-a datorat scăderii ambelor componente ale indicatorului, însă se remarcă scăderea componentei de anticipaţii cu 8,8 puncte până la valoarea de 38,3 puncte”, anunţă Asociaţia CFA Romania.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a crescut uşor faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 7,58%.

“În contextul  anticipatelor majorări de taxe indicatorul de încredere a scăzut puternic în luna august. De asemenea anticipaţiile de majorare a taxelor indirecte, a avut un efect de creştere uşoară a anticipaţiilor inflaţioniste. În contextual incertitudinii ridicate şi anticipaţiile de creştere economică pentru 2023 s-au redus substanţial”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 81% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0119 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0753 lei pentru un euro.

Citește mai mult AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL