Skip to content
Economie

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut

facebook

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei a crescut la 4,76%, de la 4,73%. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 4,92%, de la 4,90%.

Banca Națională a României a majorat recent dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale la 2,5%. Piața aștepta o atitudine mai pasivă a băncii centrale în fața inflației ridicate, dat fiind istoricul recent. BNR se așteaptă acum ca inflația să ajungă la un nivel de două cifre în trimestrul al doilea, după ce va expira schema de sprijin a consumatorilor de energie.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Valoarea IRCC valabilă în perioada aprilie-iunie este de 1,86%, fiind calculată pe baza cotațiilor din trimestrul al patrulea al anului trecut. IRCC crește de la 1,17%, valoare calculată pe baza cotațiilor zilnice la depozitele interbancare din iulie-septembrie 2021.

IRCC se aplică împrumuturilor acordate populației după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională, informează profit.ro.

1 comentariu la “Indicele ROBOR la 3 luni a crescut

  1. @ ,,Obrazul subțire cu cheltuială se ține, ?”, ,, Păi nu , ?” probabil că ar spune domnul Pițurcă, ? Dom’ Isărescu culturnic academician, dom Dăianu la fel, ca și alții, educați în comunism, cu securitatea, nu au suportat concurența „academiei” lu’ dom’ Gabrie Oprea și i-au desființat-o, lu’ dom’ Oprea, ca să nu le mai ia din banii de cheltuială academică, ? Adună și dumnealor de pe unde reușesc, ? & Urmașii lu’ doamna Elena Ceaușescu, de la Academie, că nici dumneaiei nu agrea „alte frumose” , ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *