Skip to content
Economie

Indicele ROBOR la 6 luni a urcat de la 8,12% la 8,14%

robor romaniatv.net

Indicele ROBOR la 3 luni se menține la 7,97%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 6 luni a urcat de la 8,12% la 8,14%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Valoarea IRCC valabilă în perioada aprilie-iunie este de 1,86%, fiind calculată pe baza cotațiilor din trimestrul al patrulea al anului trecut. IRCC crește la 2,65%, de la 1,86%, informează profit.ro.

Noua valoare este calculată pe baza dobânzilor la tranzacțiile interbancare din ianuarie-martie, când inflația anuală era mai redusă și dobânda cheie, mai mică. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *