Skip to content
Finanțe/Bănci Societate

Indicele ROBOR la trei luni, ”bau-baul”-ul din 2018. Nici 2019 nu se anunță mai liniștit

Cotidianul.ro

Una din temele constante din dezbaterea publică, în anul care se încheie, a fost indicele ROBOR la trei luni.

Presa a fost acuzată de guvernatorul BNR că a creat din indicele ROBOR ”un nou bau-bau” și ”o obsesie”, în condițiile în care au fost trase numeroase semnale de alarme legate de constanta creștere a costului creditelor în lei.

Creșterea indicelul ROBOR la trei luni a început încă din toamna lui 2017, având o evoluție fulminantă, de la 1%, la mijlocul lunii septembrie, la 2,05%, la finele anului trecut.

În 2018 indicele şi-a continuat creşterea, urcând de la 2,05%, pe 3 ianuarie, la 3,09% la 29 noiembrie.

În luna iulie, pe 30, indicele ROBOR la 3 luni a atins pragul de 3,47%, nivel care s-a menţinut constant până la şedinţa din 3 august.

În luna noiembrie, guvernatorul băncii centrale a subliniat că dobânzile sunt unde trebuie, iar mişcările actuale ale ROBOR sunt absolut normale în funcţionarea unei pieţe.

De cealaltă parte, exită voci care acuză că ”dobânda ROBOR este nu doar dopată, ci multi-dopată, cu efecte aparent favorabile pe termen scurt, dar rele, în sensul acumulării dezechilibrelor pe termen lung”.

Iar ”BNR, prin injecțiile de lichiditate (operațiunile REPO), în fapt prin operațiuni prin care oferă băncilor comerciale cash contra titluri de stat parcate la BNR, ține artificial dobânda în jos, penalizându-i pe cei care au depozite bancare, unde dobânzile sunt mizerabile, mult sub rata inflației, de multe ori, subunitare”.

Operaţiunile repo sunt tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNR cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei.

BNR a început să realizeze operaţiuni repo încă din toamna anului trecut. Anul a acesta a organizat nu mai puţin de 11 de astfel de operaţiuni prin care oferit băncilor 98 de miliarde de lei.

În ciuda eforturilor Băncii Centrale și aunor estimări optimiste din piață, care anticipează o stagnare și chiar o scădere a indicelui ROBOR la trei luni, nu toată lumea vede anul 2019 cu ochi buni:

Când dobânzile vor crește, și estimarea mea este ca după data de 20 ianuarie 2018 vom avea creșteri semnificative ale ratei de dobândă ROBOR, va fi un nou șut dat de BNR și ministerul de Finanțe economiei reale: băncile vor credita într-o măsură și mai mare Statul, care va avea un necesar de finanțare MULT mai mare în 2019 decât în 2018, la dobânzi mai mari. Ceea ce va antrena creșterea ratei de dobândă ROBOR și mai mult.

În mod normal, după 20 ianuarie 2018, rata de dobândă ROBOR ar trebui să depășească 4% și să se îndrepte spre 5%. Dar ne-am obișnuit ca în anti electorali pentru BNR (și 2019 e un an în care se va alege/realege Consiliul de Administrație), dobânzile ROBOR să fie ținute jos, până când noii/vechii membrii ai Consiliului de Administrație își văd numele în Monitorul Oficial, adică undeva în toamna anului 2019.

Așa că va fi un final de foc – finalul anului 2019: dobânda ROBOR spre 5%”, apreciază analistul economic Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *