Skip to content
Politică

Indicele ROBOR. Virgil Popescu: Premierul te face să te crucești

facebook.com

Vicepreședintele PNL Virgil Popescu, într-o postare pe blogul personal, tranșează declarația făcută de premierul Mihai Tudose referitoare la ROBOR.

Mai precis, Virgil Popescu desființează declarația conform căreia  ROBOR „a atins un minim istoric în lume”, precizând faptul că indicele se definește ca „rata dobânzii la depozitele plasate, conform BNR” și deci că „ROBOR este un indice specific DOAR României”.

Citiți și Noaptea minții! Premierul Tudose: „ROBOR-ul a atins un minim istoric ÎN LUME!”

Redăm o parte din postarea de pe blogul politicianului liberal:

„Vedem cum nu trece săptămână lăsată de la Dumnezeu fără ca guvernarea PSD să nu calce-n străchini: acciza la carburanți, CAS și CASS, split TVA și lista poate continua. Dar se pare că prim-ministrului Mihai Tudose nu-i ajung aceste trăsnăi și a mai scos pe gură un porumbel.

S-a întâmplat vineri după-amiază, când minunăția de premier a declarat, după şedinţa CExN, că indicele ROBOR nu avea cum să mai scadă, pentru că „a atins un minim istoric în lume”.
Pardon? Pardon? Ia să vedem noi ce este acela ROBOR: rata dobânzii la depozitele plasate, conform BNR. Mai pe românește: rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) se calculează zilnic de către agenția de presă Reuters, ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de către Banca Naţională a României.

Cu alte cuvinte: ROBOR este un indice specific DOAR României.
Înțeleg că Tudose este jurist, nu economist, însă asta nu-l împiedică să tacă din gură atunci când e nesigur dacă va da sau nu cu bățu-n baltă. Dar poate că, îmbătat de aburii puterii, acela care ocupă cel puțin pe hârtie poziția de șef al Guvernului și-a pierdut și ultimul strop de simț al realității. De altfel, poza asta sintetizează exact, dar exact guvernarea Dragnea-Tudose: o guvernare de care până și lor le e jenă, la cât de penibilă este. Sau — mă rog — le-ar fi jenă, dacă ar avea un minimum de simț al ridicolului.

Mă-ntreb și eu ca omul: ce legătură există între ROBOR și economia internațională? Fix legătura dintre Brăila și Londra: adică niciuna. Dar oricum: voi avea ocazia să îi adresez această întrebare direct premierului Tudose, la moțiunea de cenzură pe care PNL și USR o vor depune în cel mai scurt timp și căreia îi invit toți parlamentarii de bună-credință să i se alăture. Cu ocazia asta, ne vom da seama și de cât de trainică mai este coaliția PSD-ALDE — se vor vedea la numărătoare nemulțumiții care au înțeles că România merge spre prăpastie avându-i în capul mesei pe Liviu Dragnea și pe Mihai Tudose”.

Citiți mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *