„În vederea consolidării capacităţilor operaţionale şi a alinierii la standardele tehnologice internaţionale, în ultimii ani au fost realizate investiţii semnificative în infrastructura industriei naţionale de apărare. Aceste investiţii au vizat modernizarea facilităţilor de producţie, achiziţia de echipamente avansate, precum şi adaptarea proceselor de fabricaţie la cerinţele specifice pieţei de apărare la nivel euro-atlantic. Cu toate acestea, o parte considerabilă din componentele utilizate în procesul de fabricaţie a produselor destinate apărării sunt de provenienţă externă”, arată ministerul de resort.
Fără a furniza detalii referitoare la denumirea operatorilor economici sau la natura specifică a componentelor importate, MEDAT menţionează că, în funcţie de nivelul de integrare industrială şi de specificul tehnologic al fiecărei entităţi din industria de apărare, ponderea componentelor de import poate varia între 20% şi 70%. Aceste componente sunt, în cea mai mare parte, achiziţionate din state membre ale Uniunii Europene, şi state terţe, precum Statele Unite ale Americii.
Conform sursei citate, România importă componente destinate sectorului de apărare în principal de la operatori economici autorizaţi din state cu tradiţie şi capacitate industrială avansată în domeniul apărării, precum: Franţa, Israel, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Germania, Polonia, Austria, Italia şi SUA.
Importurile sunt realizate în conformitate cu reglementările europene şi naţionale privind controlul exporturilor de produse cu dublă utilizare şi al celor sensibile din punct de vedere strategic.
MEDAT mai subliniază că, în prezent, există pe teritoriul naţional şi operatori economici care au dezvoltat capacităţi de producţie complet integrate, neapelând la importul de componente, ci doar, în mod punctual, la achiziţia de materii prime sau materiale auxiliare din alte state membre ale Uniunii Europene.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News