Ce rol joacă industria furajelor în contextul procesului „de la fermă la furculiță”? Industria hranei pentru animale joacă un rol esențial pentru a atinge obiectivele definite în conceptul „One Health”, potrivit unui studiu al cercetatorului Gerald C Shurson, Department of Animal Science, University of Minnesota.
Organizația Mondială a Sănătății a definit conceptul „One Health” ca o abordare integrată care urmărește să echilibreze și să optimizeze sănătatea oamenilor, animalelor și ecosistemelor. Conceptul implică mai multe discipline, comunități, sectoare, pentru a lucra împreună, pentru a crea soluții durabile pe termen lung.
În multe țări din întreaga lume, consumatorii sunt din ce în ce mai interesați de modul în care sunt produse alimentele lor și se așteaptă ca acestea să fie hrănitoare, sigure și ecologice. Prin urmare, analiza ciclului de viață (LCA) a impactului asupra mediului al producției de alimente devine o măsură importantă pentru cuantificarea procesului „de la fermă la furculiță”.
Industria hranei pentru animale joacă un rol critic în reducerea amprentei de carbon deoarece nu numai că hrana pentru animale reprezintă cel mai mare cost, dar tipurile și sursele de ingrediente utilizate în hrana animalelor influențează foarte mult impact asupra mediului.
Industria hranei pentru animale a contribuie la agricultura și la economia circulară, găsind modalități de reciclare și captare a valorii nutriționale a subproduselor agroindustriale. Astfel, utilizarea cerealelor uscate , un coprodus al producției de etanol, în furaje este unul dintre numeroasele exemple de reciclare a nutrienților din biomasa rămasă pentru a asigura sănătatea și performanța animalelor.
Mai multe studii recente au arătat că valoarea nutrițională a coproduselor abundente de bioetanol poate fi îmbunătățită, utilizarea unei noi tehnologii promițătoare de procesare care implică fermentarea pe medii solide cu tulpini fungice selectate poate îmbunătăți valoarea lor nutritivă. Această tehnologie poate fi aplicată și altor produse secundare agroindustriale.
Industria hranei pentru animale necesită o infrastructură adecvată pentru colectarea, tratarea termică eficientă din punct de vedere al costurilor și uscarea diferitelor surse de alimente cu umiditate ridicată.
În funcție de compoziția nutrițională a sursei de deșeuri alimentare, cantități mici (< 10% din dietă) pot oferi îmbunătățiri substanțiale ale mediului dar și economice fără a compromite performanța, sănătatea sau calitatea carcasei porcilor, de exemplu.
Industria hranei pentru animale ar trebui să adopte practicile utilizate în siguranța alimentelor umane
Într-o economie globalizată, schimbul, între țări, de materii prime, ingrediente pentru furaje și produse alimentare crește probabilitatea transmiterii bolilor, iar virusii pot fi potențiali contaminanți ai ingredientelor pentru hrana animalelor, ceea ce poate duce la transmiterea bolilor.
Standardele de siguranță alimentară pentru oameni care vizează protejarea consumatorilor de bolile de origine alimentară sunt mai stricte decât standardele de siguranță alimentară pentru animale.
Datorită importanței economice a intrării într-o țară a unei boli a animalelor străine, cum ar fi pesta porcină africană, industria hranei pentru animale ar trebui să adopte practicile utilizate în protocoalele actuale privind siguranța alimentelor umane.
Protocoalele de biosecuritate pentru lanțurile globale de aprovizionare cu furaje ar trebui să se bazeze pe analiza riscurilor și controale preventive: igienizarea transportului, bunele practici de fabricație și bunele practici de depozitare.
Utilizarea antibioticelor ca promotori de creștere ar trebui eliminată
În același timp, utilizarea antibioticelor ca promotori de creștere ar trebui eliminată în toate țările din cauza implicațiilor asupra sănătății umane și animale legate de contribuția acestora la creșterea rezistenței la antibiotice.
Concentrațiile farmacologice ale zincului alimentar din oxidul de zinc în dieta porcilor înțărcați au fost folosite ca o alternativă eficientă la antibiotice pentru a promova sănătatea și creșterea, dar există preocupări de mediu cu privire la acumularea de zinc în sol ceea ce a condus la reglementări care interzic zincul în hrana animalelor în Uniunea Europeană.
În concluzie, industria hranei pentru animale joacă un rol important și esențial la mai multe niveluri ale producțieipentru a atinge obiectivele definite în conceptul One Health.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News