Skip to content
Societate

Industria hotelieră critică ultimele restricții adoptate de Guvern. Dragoș Petrescu (HORA): Este absurd și aberant!

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, Dragoș Petrescu, preşedintele HORA (Patronatul Hotelurilor şi Restaurantelor din România), susține că limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare ale hotelurilor și pensiunilor din zona montană la cel mult 70% din capacitatea maximă este „o măsură absurdă”.

„Este absurdă restricționarea hotelurilor, până astăzi nerestricționată, din două motive. Nu s-a dovedit niciodată că există vreo legătură între mersul la hotel și infecția cu coronavirus și, în al doilea rând, nu există astăzi presiune pe unitățile de cazare de la hotel, marea majoritate a hotelurilor sunt închise. Să le limitezi la 70% este o măsură fără sens, fără efect, doar cu iz electoral, nu există o rațiune pentru care Guvernul ar putea decide așa ceva. Această decizie este similară cu închiderea completă a restaurantelor care funcționau cu 30% fără niciun risc de infectare cu coronavirus”, spune Petrescu.

De asemenea, acesta precizează că sezonul de schi este scurt în România și dependent de mai mulți factori precum vremea și grosimea stratului de zăpadă, iar în aceste condiții, limitarea gradului de ocupare în hoteluri și pensiunile de la munte este ”aberantă”.

„Este o măsură absurdă, pentru că la noi sezonul de schi este relativ limitat și depinde foarte mult de condițiile meteo, de nivelul zăpezii și nu discutăm de o presiune foarte mare pe unitățile de cazare decât în mod punctual. Să reduci cu 30% capacitatea acestor hoteluri nu face nimic altceva decât să pună o presiune suplimentară pe aceste unități de cazare care sunt goale în restul anului pentru că au dispărut toate evenimentele de tipul nunților, botezurilor, întâlniri de afaceri ș.a.m.d. Tot ce a mai rămas este acest sezon turistic foarte limitat în România când vorbim de schi, așadar să mai pui încă o cărămidă brusc pe umerii industriei hoteliere mi se pare aberant”, a conchis președintele HORA.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 16 din 10 martie 2021,prin care se propune oficial prelungirea stării de alertă cu 30 de zile pe întreg teritoriul României, începând cu data de 14 martie 2021.

Prin același act normativ, CNSU propune extinderea cu o oră a intervalului în care este restricționată deplasare pe timp de noapte, noul interval fiind 22.00 – 05.00.

Totodată, se propune limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, pentru spațiile de cazare dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă:

Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova;

Băile Tușnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din județul Harghita;

Borșa și Cavnic din județul Maramureș;

Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov;

Sovata din județul Mureș;

Vatra Dornei din județul Suceava;

Voineasa din județul Vâlcea;

Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul CarașSeverin;

Arieșeni din județul Alba;

Durău din județul Neamț;

Novaci-Rânca din județul Gorj;

Păltiniș din județul Sibiu;

Stâna de Vale din județul Bihor;

Straja din județul Hunedoara.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *