Industria românească dă din nou semne de contracție, sub impactul cererii scăzute

Sursa foto: Freepik

Industria manufacturieră românească dă semne de contracție pentru a patra lună la rând, potrivit indicelui PMI BCR publicat de S&P Global. Firmele raportează scăderi ale producției, comenzilor și numărului de angajați, dar și presiuni inflaționiste în creștere.

Managerii companiilor industriale din România continuă să raporteze date dezamăgitoare privind starea producției și comenzilor noi, chiar dacă acestea s-a ameliorat față de septembrie.

Indicele PMI (al Managerilor de Achiziții – Purchasing Manager’s Index) a crescut de la 47,3 puncte în septembrie la 48,1 în octombrie, însă a rămas sub nivelul de 50 de puncte care indică contracția sectorului. Indicele este compilat de S&P Global pe baza răspunsurilor primite de la 400 de companii, stratificate în funcție de domeniul de activitate și dimensiune.

„Conform datelor PMI de până acum, ne putem aștepta la al doilea an consecutiv de contracție în producția din industria prelucrătoare românească. Media indicelui PMI pentru trimestrul 3 din 2024 este mai scăzută față de cea din trimestrul precedent, ceea ce este un semn rău pentru creșterea economică. Sectorul intern manufacturier rămâne destul de dependent de cererea externă”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Industria contribuie cu circa 20% la formarea PIB și anul trecut a avut o contribuție negativă, de -0,5%, la creșterea economică de 2,4%. În trimestrul al doilea din acest an, contribuția la creșterea economică a sectorului industrial, care include și sectorul manufacturier, dar și industria energetică și mineritul, a fost de -0,1%.

Comenzi noi în scădere în industrie

Firmele participante la sondaj raportează comenzi noi în scădere, deși ritmul contracției a încetinit față de luna precedentă, în contextul unei cereri scăzute la export.

„Datele semnal pentru indicele HCOB PMI privind industria prelucrătoare din Germania au arătat o ușoară îmbunătățire în octombrie, cu o valoare de 42,6, în creștere față de 40,6 în septembrie. Cu toate acestea, perspectivele rămân negative pentru economia germană în acest an, ceea ce afectează cererea externă pentru producția românească”, arată Dascălu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: